Cu preţuirea şi admiraţia noastră

Şi-au pus temelia pe aproape nimic material, doar pe dragostea faţă de aceşti copii, dorinţa de a-i ajuta să se integreze şi ei în societate, dorinţa de a-i pregăti şi pe ei pentru viaţă.

Profesoara Elena Zvanciuc, cea care a pus bazele şcolii sărbătorite, povesteşte cu duioşie, cu haz: „M-am oferit să mă ocup de cei 12 repetenţi din acel an şcolar, deşi cadrele pregătite de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 făcuseră toate încercările să-i salveze. Unii nu mai sperau ca ei să progreseze. I-am adunat într-o clasă, apoi, când s-au înmulţit, am organizat două clase. Dar şcoala era foarte aglomerată şi nu mai puteam rămâne aici. Iată-ne deci şi fără un loc unde să putem învăţa. Până la urmă l-am primit în fostul internat al Liceului de construcţii. Nu aveam mobilier şcolar, nu aveam nimic cu ce să pornim la drum. Clasele nu aveau uşi. Aşa ne-am început activitatea de şcoală specială pentru copiii cu deficienţe. Până la declararea oficială a instituţiei, din anul 1994, nu existau fonduri în buget. De aceea tot ce am făcut a fost cu ajutorul unor unităţi industriale şi a unor oameni de bine din oraş şi nu numai…”.

Femeia frumoasă din faţa noastră, pe care vârsta de pensionară nu o trădează, râde şi ne mai spune doar atât: „N-a fost uşor, n-a fost deloc uşor, dar am izbândit şi iată cum arată astăzi şcoala noastră!…”.

Şi-au depănat amintirile despre acei ani şi primele cadre didactice care i s-au alăturat, Cornelia Iliescu, fost director adjunct, Mirela Ungureanu, Celi Snijec, Nicoleta Bogoş, dar şi alte cadre care s-au alăturat pe parcurs colectivului didactic, preotul Mihai Botezat, prof. Romeo Constantin Grosu şi alţii.

Şcoala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc, condusă acum de o altă directoare, prof. ing. Gabriela Juverdeanu, este o instituţie de învăţământ modernă, care numără 255 de elevi cu deficienţe intelectuale moderate, grave sau asociate şi care au la dispoziţie 22 de clase pentru învăţământul primar, gimnazial şi profesional cu durata de 4 ani, în care copiii se pregătesc pentru turism şi alimentaţie publică şi construcţii. De educaţia acestor copii se ocupă 80 cadre didactice, care au şi pregătire de specialitate ca terapeuţi, psihologi, logopezi, consilieri, kinetoterapeuţi.

Şcoala dispune de cabinete de specialitate, laboratoare, ateliere, iar pentru buna desfăşurare a activităţilor se bucură de sprijin prin cele 6 proiecte europene câştigate, precum şi prin parteneriate încheiate cu instituţii de prestigiu din domeniul învăţământului, culturii şi administraţiei locale şi judeţene.

Copiii se bucură şi de activităţi artistice (acestea făcând parte din mijloacele terapeutice) formaţiile artistice ale şcolii afirmându-se la concursurile judeţene şi naţionale, de unde au adus mai multe diplome şi distincţii.

Sărbătorirea unui sfert de veac de la înfiinţarea Şcolii Speciale a prilejuit organizarea unei frumoase manifestări de suflet, găzduită de Centrul Social Confesional de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, şi aceasta nu întâmplător, ci pentru că în programul desfăşurat organizatorii au inclus şi Simpozionul „Satul românesc – leagăn al veşniciei” (în anul omagial al satului românesc propus de Patriarhia Română).

De aici, din Capu Satului, astăzi cartier modern al municipiului Câmpulung Moldovenesc, a pornit, cu sute de ani în urmă, aşezarea de la poalele Rarăului. Era aşadar firesc ca despre „Satul românesc – leagăn al veşniciei” să vorbească un om al locului, gospodarul Stelu Erhan. Vorbind despre tradiţii şi obiceiuri, acesta s-a referit cu mândrie la frumuseţea acestui colţ al Grădinii Maicii Domnului, unde – zicea el – „parcă Dumnezeu vine aici să-şi petreacă vacanţele şi să ne îndemne pe noi să fim mai buni, mai harnici şi mai întreprinzători pentru a spori aceste frumuseţi.”

În cadrul secţiunii „Omul sfinţeşte locul” au fost omagiate personalităţi marcante, nu numai din lumea satului, ci şi din localitatea la care ne referim, din rândul preoţilor, învăţătorilor, primarilor şi al altor gospodari. Au fost emoţionante evocările făcute de copiii unor oameni remarcaţi de-a lungul timpului în diferite domenii. Astfel, Sofica Robu, cadru didactic al şcolii, şi-a omagiat mama, pe prof. Elena Zvanciuc, primul director al Şcolii Speciale; prof. Geta Zlevoacă şi-a dedicat cuvântul tatălui său, rapsodul Gheorghe Zlevoacă, prezent şi la această manifestare cu fluierul său fermecat. Prof. Mirela Ungureanu a vorbit cu acest prilej despre meritele bunicului său, Iacob Câmpeanu, fondatorul Şcolii din Neagra Şarului.

Simpozionul a cuprins comunicări ale muzeografului Maria Ulian despre Ion Aflorei, cel care pentru meritele sale a dat numele şcolii din Izvoarele Sucevei, unde a funcţionat timp de peste 30 ani; prof. Diana Cârloanţă s-a referit la activitatea deosebită a prof. Viorica Cernăuţeanu, autoare a monografiei comunei Pojorâta; despre activitatea meritorie a dirijorului prof. Emil Forfotă, care cu formaţiile sale corale ne-a dus faima şi peste hotare, a vorbit Gelu Nedelcu, preşedintele Asociaţiei corale bărbăteşti „Bucovina”.

Părintele prof. Mihai Botezat, animatorul întregii manifestări, a subliniat cu acest prilej rolul scriitorului prof. George Bodea, de la a cărui naştere s-au împlinit 76 ani în chiar ziua manifestării amintite, 5 decembrie a.c..

Referindu-se la cartea „Vornici şi primari câmpulungeni de-a lungul timpului” a lui Vasile şi Otiliei Sfarghiu, subsemnata a trecut în revistă primarii Câmpulungului Moldovenesc din ultimele decenii, subliniind meritele actualului primar, ing. Mihăiţă Negură, pentru a păstra şi întregi frumuseţea acestei localităţi devenită staţiune turistică de interes naţional. Pe lângă alte frumoase realizări pe plan gospodăresc, în fruntea căruia se află acest edil şi Consiliul local al municipiului, nu poate fi uitată pârtia de pe Rarău, care va contribui şi mai mult la dezvoltarea turistică a zonei. Vorbitoarea a accentuat şi sprijinul pe care primarul M. Negură îl acordă vieţii culturale a Câmpulungului Moldovenesc.

Începută cu o rugăciune de mulţumire şi slujba de pomenire oficiate de pr. Teodor Giosan, parohul Bisericii Naştera Maicii Domnului, pr. Florin Florescu de la Biserica Sf. Nicolae şi pr. Mihai Botezat, profesor al Şcolii Speciale şi slujitor la Mănăstirea Moldoviţa, pomenire în care nu a fost uitată Laurenţia Ulici, inspector şcolar care şi-a legat numele de existenţa şcolii prin sprijinul acordat – activitatea amintită s-a încheiat cu un frumos program artistic susţinut de elevii şcolii, îndrumaţi de Felicia Oblezniuc, Lucia Botezat, Alina Nuţescu, Alexandra Dediu şi Lidica Mândrilă, aceasta scriind şi textul momentului teatral, precum şi Romeo Constantin Grosu la nai, acompaniat la acordeon de Daniel Sabie, ambii fiind profesori

Tabloul artistic a fost completat şi de Vasile Alboi, meşter popular şi buciumaş, de lelea Maria Forminte, îmbrăcată în frumosul port popular al locului cu catrinţă şi opinci, care şi-a umplut fusul torcând din caierul de lână, pentru a le arăta celor mai tinere cu ce se ocupau femeile de altădată.

Aplauzele binemeritate pentru desfăşurarea întregii activităţi au exprimat şi respectul, şi admiraţia pentru cadrele de la Şcoala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc, şcoală care a reuşit să se afirme printre instituţiile similare de prestigiu din ţară, în sprijinul copiilor cu cerinţe educative speciale.

ARTEMISIA IGNĂTESCU

Foto: MIHAELA MARECI

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: