Unirea Bucovinei cu România, celebrată de Şcoala Gimnazială Nr.8 din Suceava în Parteneriat educaţional cu Parohia Ortodoxă „Sfânta Vineri” şi cu Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava

 Unirea Bucovinei cu România s-a realizat după o serie de evenimente politice şi militare de după terminarea Primului Război Mondial, care au culminat cu votarea ei în unanimitate de către Congresul General al Bucovinei, reunit în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, pe data de 15/28 noiembrie 1918. Acest act istoric este marcat în fiecare an, prin organizarea de manifestări cu caracter istoric, ştiinţific şi cultural. Continuând o frumoasă tradiţie, joi, 28 noiembrie 2019, la împlinirea a 101 ani de la Unire, Şcoala Gimnazială Nr. 8 din Suceava, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă „Sfânta Vineri”, din Suceava, a organizat Simpozionul „Mândri că suntem români”, la care au participat profesori şi elevi din şcolile gimnaziale Nr. 8 şi Nr. 1 din Suceava. Organizatorii acestui demers au fost cadrele didactice: Tatiana Atitienei, Geanina Bordeianu, Irina Condurache, Adriana Muntean, Narcisa Pelinariu, Lăcrămioara Vartolomei şi Petru Ilincăi. Invitat de onoare a fost preotul slujitor al Parohiei ”Sfânta Vineri”, Dumitru Airinei. Oaspeţii au fost întimpinaţi cu pâine şi sare, după care s-a intonat Imnul de Stat al României, în timp ce au fost arborate drapelele României şi Uniunii Europene. Din dragoste faţă de poporul român, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, Ziua Bucovinei a fost sărbătorită într-un cadru festiv, în sânul bisericii. Programul artistic, coordonat de profesorul de religie al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava Petru Ilincăi, s-a aflat anul acesta la a doua ediţie, din dorinţa de a păstra şi cultiva darul unităţii naţionale. Prin rugăciune şi cântare, Biserica a fost, şi de această dată, activă în lucrarea de păstrare a unităţii poporului. Evenimentul a început prin Slujba de Te-Deum la Ziua Bucovinei şi la Ziua Naţională (în cadrul căreia răspunsurile au fost date de un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr.1 Suceava, îmbrăcaţi în straie populare de sărbătoare şi dirijaţi de profesorul de religie Petru Ilincăi) aducând mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile aduse poporului roman, pomenind şi eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român. Slujba a fost săvârşită de părintele Dumitru Airinei, unul dintre slujitorii acestei mari şi frumoase parohii.

După slujbă, corul de copii al Şcolii Gimnaziale Nr. 8, (peste 120 de elevi îmbrăcaţi în straie populare) dirijat de inimosul Petru Ilincăi, a intonat Imnul Ţării şi a susţinut un emoţionant concert de cântece patriotice, reafirmându-se, prin fiecare cântare, preţuirea faţă de poporul român. Mai apoi, toţi cei cu inima română au dat „mână cu mână” înconjurând biserica într-o horă a unirii, spre aducere aminte a celei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Chiar dacă nu studiază încă istoria României sau geografia, ca materii specifice, cu ajutorul învăţătoarei Geanina Bordeianu au ştiut să explice semnificaţia culorilor tricolorului şi să o asocieze cu elemente de relief sau de context istoric ale României. Copiii au interpretat cântece cu temă naţională şi s-au prins într-o horă a unirii, etalând cu mândrie costume populare româneşti. De altfel, aceasta a fost „uniforma” zilei pentru toţi elevii şi profesorii acestei şcoli. Prin osteneala unor buni enoriaşi, sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă creştinească, la care au participat cu bucurie toţi creştinii prezenţi. La sfârşitul programului, părintele a adus mulţumiri, pentru colaborare în organizarea evenimentului, celor prezenţi.

Constituţia României prevede că 1 Decembrie este Ziua Naţională a ţării noastre, în amintirea celor peste 100.000 de români adunaţi pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia care au cerut unirea Transilvaniei cu Ţara. Marea Adunare Naţională, constituită din 1.228 de delegaţi, a adoptat o rezoluţie care consfinţea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureş, Tisa şi fluviul Dunărea) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. Acolo, după Slujba de pomenire a eroilor bucovineni căzuţi pe câmpurile de lupte în cadrul Războiului pentru reîntregirea neamului românesc, preotul Dumitru Airinei a încheiat: „Cel ce a înviat din morţi şi a înviat şi astăzi neamul românesc, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale şi ale tuturor sfinţilor, să ne miluiască şi să ne mântuiască pe noi. Amin”.

La bucuria momentului au participat toţi credincioşii prezenţi în biserică, care au cântat, alături de copii şi de părintele slujitor, imnul naţional ce le-a umplut sufletele de adânci şi curate simţăminte patriotice, hrănite şi de cuvântul de învăţătură în care slujitorul Domnului a cerut proniei cereşti ca iubirea de Dumnezeu şi de aproapele din Evanghelie să caracterizeze întreaga societate românească.

 Inspector şcolar LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: