Model îi este Sfântul Apostol Andrei

 Întru cinstirea Sfântului Apostol Andrei, cel ce a creştinat această parte a lumii poposind pe teritoriul Dobrogiei de azi, harnicul şi iubitorul de Hristos preot Gheorghe Lungu a cutezat şi a izbutit, prin rugă şi faptă, să aducă prinosul de cinstire Apostolului prin cutezanţa, bine primită de Domnul, de a ridica sfânt locaş în apropierea iazurilor din partea de jos a oraşului Fălticeni.

Loc binecuvântat, donaţie a unei familii credincioase.

Sfinţia Sa mi-a fost vecin şi prieten în copilărie. Îl admiram ca pe un băiat mai mare, sfătuitor şi înţelept. Ascultam în familie lauda şi aprecierea pentru prietenul meu şi aplecarea sa spre învăţătură. De-aş fi fost Ion Creangă, aş fi putut spune că toţi credeam c-o să ajungă un al doilea Cucuzel!

Şi a ajuns, prin cântarea de cinstire a Domnului, ctitor de biserică. A îmbinat formaţia mirean-inginerească şi cea preoţească, definindu-se prin credinţă şi acţiune. Revăd secvenţe de altădată.

Iată-l cu cei dragi în vecinătatea casei noastre; iată-l absolvent de liceu; iată-l soldat; iată-l student la Bucureşti şi, concomitent, student în teologie la Iaşi. Inginer şi preot. Prieten şi admirator, i-am urmărit pregătirea temeinică pentru examene (mi-a rămas în minte examenul la muzică psaltică), începuturile preoţiei la Cornu Luncii, când devenise familist şi tată (preotul Alexandru, primul născut, slujeşte azi alături de tatăl său).

L-am însoţit la hirotonire în catedrala Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, când încă eram student.

Mi-a mărturisit că visul său este să construiască o biserică. Credeam că este un idealist. Nu mare mi-a fost mirarea când l-am reîntâlnit la primărie pentru autorizaţiile necesare visului şi demersului său. Vis pentru care a bătut la multe uşi să primească încuviinţarea forurilor superioare bisericeşti, apoi a celor legislative şi administrative.

Era într-un clocot: energic, activ, întreprinzător. Avea zidul de zidit/ visul de-mplinit. Ca întotdeauna, sistematic, raţional, calculat, practic. La Iaşi, fusese veşnic cu carte în mână, gata de examinare la disciplinele teologice. La Cornu Luncii, vrednic slujitor al lui Hristos. La Fălticeni, în 1998, când am terminat eu studenţia, în august, punea piatra de temelie a bisericii. Trecuse de perioada birocratică a aprobărilor. L-am admirat ca ostaş al lui Hristos care s-a angajat la muncă serioasă, fără odihnă.

În 1999 a fost sfinţită Sfânta Sfintelor, Sfânta Masă, Sfântul jertfelnic, de către PS Gherasim Putneanul. Iată, 20 de ani de slujire. O ardere a etapelor, cu o combustie interioară puternică. Cu aceeaşi temeinicie a lucrului bine făcut, care trebuie dus până la capăt. Ca atunci când, şcolar fiind, nu ieşea la joacă, până nu termina de făcut temele.

Or, acum avea o temă mare şi grea, dar dorită şi în curs de realizare, şi trebuia s-o ducă la capăt cu tenacitate şi încăpăţânare. Şi s-a ridicat, cu binecuvântare arhierească, construcţia de lemn în formă de navă, unde s-a adus zilnic laudă lui Hristos. Construcţia s-a terminat în 2001. S-au adăugat clopotele, apoi pictura realizată în anii 2000-2002 în stil bizantin de Viorel Gherasim şi Mircea Dascălu. Sfinţirea s-a săvârşit în 2002, în timpul arhipăstoririi ÎPS Pimen Suceveanul, de către un sobor de preoţi.

Părintele, paroh şi constructor, a ridicat în 2004 Căminul, după doi ani Cantina, apoi, în curs de definitivare, Complexul social „Sfânta Xenia”, cu spaţii de îngrijire şi adăpost pentru oamenii străzii, pentru pelerini, pentru cabinete medicale. Biserica este protectoarea Aşezământului social-filantropic organizat pentru îngrijirea bătrânilor, cărora li se dă asistenţă socială şi religioasă.

Neobositul paroh este, cu ajutorul lui Dumnezeu, în competiţie cu timpul. Aşezământul asigură linişte sufletească şi îngrijire la aproximativ 30 de persoane.

20 de ani de vrednică slujire lui Dumnezeu pentru oameni care şi-au găsit aici a doua casă. Fiecare cu problemele lui. Domnul le ştie. Şi le ştie şi Părintele Gheorghe. La fel de activ, rezolvă aspectele administrative cu instituţiile – cu pompierii, cu sanepidul, cu iluminatul, cu încălzirea, cu apa, canalizarea, gunoiul. Apoi reparaţiile acoperişului, compartimentarea camerelor, asfaltarea unor porţiuni. Sunt atâtea şi atâtea de făcut şi de rezolvat. Slujbele rămân pe primul plan. Unde este loc curat şi binecuvântat, nu vin forţe ale întunericului. Rămân iarba şi florile, luciul apelor din apropiere şi mulţimea de credincioşi care vin la sunetul clopotului şi la chemarea preoţilor. Sfânta spovedanie şi împărtăşanie, Sfântul Maslu, vecerniile, slujbele şi acatistele săptămânii, postul, liturghia, rânduiala creştină şi ritualul religios. Apoi, cei 25 ani de slujire bisericească şi cei 21 ani cu slujbă arhierească!

Smerit, părintele Gheorghe nu-şi laudă faptele. Ele vorbesc de la sine. Comunitatea de credincioşi îi urmează sfaturile. Nu se sminteşte. Rugăciune înseamnă purificare iar spovedania ţine calea cea dreaptă. Păstor şi păstoriţi se adună în zilele postului pentru a se ospăta împreună ca-n epocile de demult. Comuniune şi cuminicare. Sfaturi înţelepte. Educaţia, în multiplele ei faţete, se face şi în biserică. Evanghelia este plină de pilde şi de parabole. De cuvânt de învăţătură. Minte deschisă, preotul se pregăteşte pentru trecerea vămilor văzduhului şi pe tărâm laic. În prezent studiază pentru grade şi doctoratul la Cluj. Patima învăţăturii nu l-a părăsit nici după 25 de ani de preoţie.

Model îi este Sfântul Apostol Andrei. Cuvântul lui Dumnezeu se aude zilnic în Aşezământul de asistenţă socială „Sfântul Andrei”. Şi glasul părintelui Gheorghe. Şi cel al părintelui Alexandru.

Mulţi ani de păstorire întru Domnul!

SORIN GAFENCU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: