USV a elaborat un document care oferă o nouă viziune şi un set de principii care pot să stea la baza unei noi politici forestiere naţionale

 Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a implementat în acest an proiectul „Dezvoltarea politicii forestiere din România”, care a urmărit elaborarea unei viziuni şi a unui set de principii care să stea la baza unei noi politici forestiere naţionale.

Potrivit unui comunicat al USV, lipsa unei viziuni unitare de gestionare durabilă a pădurilor, care să fie implementată într-un cadru strategic asumat şi realist, reprezintă principalul risc sistemic pentru fondul forestier naţional. Această carenţă este reflectată într-o evidentă tensiune socială, implicând toate grupurile interesate şi afectate de gestionarea pădurilor: proprietari privaţi, administraţie silvică de stat şi privată, firme de exploatare şi industrializare, organizaţii de protecţia mediului, societatea civilă etc.

Proiectul derulat de universitarii suceveni s-a concretizat în elaborarea unui document cu titlul „Viziune şi principii de dezvoltare a politicii forestiere 2020-2030”. Documentul a fost supus unui proces de consultare şi dezbatere publică, la care au luat parte 29 de organizaţii şi 31 de specialişti din diferite organizaţii, incluzând administraţia forestieră de stat şi privată, proprietari de pădure, garda forestieră, reprezentanţi ai sectorului de exploatare şi prelucrare a lemnului, organizaţii de protecţie a mediului şi universităţi.

Sursa precizează că documentul propus se adresează tuturor celor implicaţi în activităţi de management forestier, fiind expresia unui consens larg al factorilor interesaţi, bazat pe obiectivitate şi expertiză. Demersul constituie o invitaţie la un dialog structurat, adresată atât factorilor politici cu rol decizional în formularea politicilor publice, cât şi organizaţiilor reprezentative din sectorul forestier. Menţionăm, de asemenea, că documentul este disponibil pe pagina Facultăţii de Silvicultură, în secţiunea dedicată proiectelor de cercetare.

Proiectul a fost coordonat de conferenţiar univ. dr. ing. Liviu Nichiforel (Facultatea de Silvicultură, USV). (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: