Persoanele cu dizabilităţi trebuie să beneficieze de drepturi şi tratamente la standarde europene

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată pe data de 3 decembrie în fiecare an, începând cu 1992, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. Anul acesta, tema propusă a fost: „Promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi şi a conducerii acestora: luarea de măsuri în Agenda de Dezvoltare Durabilă pentru anul 2030”.

În 1976 Adunarea Generală ONU a proclamat anul 1981 ca An Internaţional al Persoanelor cu Handicap. ONU a adoptat în anul 2006 Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, care a fost semnată de 160 de ţări şi are ca scop promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Tema se concentrează pe abilitarea persoanelor cu dizabilităţi pentru o dezvoltare incluzivă, echitabilă şi durabilă.

Marcarea acestei zile are ca obiectiv conştientizarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a stării de bine. Toate temele de dezbatere abordate până în acest an au avut ca obiective recomandările ONU. În lume sunt peste un miliard de persoanele cu dizabilităţi, aproximativ 15% din populaţia lumii, din care peste jumătate provin din ţările în curs de dezvoltare. Mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar studiile au arătat din păcate că există posibilitatea unor forme de violenţă, fizică sau psihică foarte mare asupra lor.

Guvernele, organizaţiile reprezentative, instituţiile academice, precum şi alţi decidenţi ar trebui să funcţioneze ca o echipă pentru realizarea obiectivelor din Agenda de Dezvoltare Durabilă pentru anul 2030.

În România, Guvernul PSD a susţinut persoanele cu dizabilităţi. În luna mai a acestui an, prin proiectul „Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, s-a promovat încurajarea angajării acestora prin susţinerea financiară de către Ministerul Muncii.

Tot Guvernul PSD a scutit persoanele cu handicap psihic grav de la plata contribuţiei datorate în centrele rezidenţiale. Mai precis, 5.150 de persoane au beneficiat de scutire la plata contribuţiei datorate pentru adulţii cu handicap din centrele rezidenţiale. La nivel local, Guvernul PSD a creat oportunităţi de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidenţial (centre de zi, centre respiro şi locuinţe protejate).

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin guvernarea PSD, a modificat anul acesta, prin ordonanţă de urgenţă, Legea nr. 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât copiii cu handicap grav să nu mai fie puşi pe drumuri la comisiile de evaluare. Cei care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani.

În calitate de deputat în Comisia pentru sănătate şi familie, care are ca domeniu de activitate şi problemele sociale ale persoanelor cu dizabilităţi, dar şi ca medic pediatru, am sprijinit întotdeauna legislaţia în domeniu, astfel încât fiecare persoană cu dizabilităţi să beneficieze de drepturi şi tratamente la standarde europene.

Dr. MARICELA COBUZ,

deputat PSD Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: