La Vama, sub semnul Unirii

Realizată în proximitatea a două mari sărbători, Ziua Bucovinei şi Ziua Naţională a României, instituite spre a celebra evenimente cruciale din istoria noastră, întâlnirea membrilor cenaclului „Nectarie” din Vama a stat sub semnul unirii, a zilelor providenţiale când Bucovina a revenit la patria mamă şi la Alba Iulia s-a consfinţit făurirea României Mari. În mod firesc, după reamintirea manifestărilor la care au participat membrii cenaclului în luna noiembrie, realizată de către preşedintele executiv, scriitorul Ioan Mugurel Sasu (care a lansat la Iaşi un prim volum de versuri, alături de Sorin Cotlarciuc), vorbitorii s-au referit la evenimentele aşteptate. Col. (r.) Ioan Abutnăriţei a prezentat succint volumul „Iancu Flondor, Bucovina şi România Mare. Documente şi scrisori”, ediţie de Andrei Popescu, evidenţiind mesajul lui Iancu Flondor referitor la dificultăţile realizării în fapt a unirii Bucovinei cu Regatul României, dar şi încrederea acestui mare patriot că toate vor fi depăşite pentru a „pune naţiunea noastră la locul cel important destinat de istorie”. Vorbitorul s-a referit apoi şi la alte personalităţi care au realizat un pas uriaş spre Marea Unire. Despre acest eveniment a vorbit distinsul istoric Ion Cernat, reamintindu-ne că acest act a fost pregătit „în inimile românilor de 1000 de ani şi de toţi intelectualii, de la Şcoala Ardeleană încoace, care au ştiut că aparţin unui alt destin politic, nu acela de slugi”. A nominalizat câteva personalităţi implicate în pregătirea unirii, evenimentele care au precedat adunarea de la Alba Iulia, cât şi cele care au urmat şi au consfinţit voinţa neamului. Subsemnata a relatat amănunte de la desfăşurarea Zilelor Culturii Tradiţionale la Cernăuţi, ediţia a XII-a de anul acesta fiind una foarte reuşită.

Despre o unitate de vederi privind viitorul limbii şi literaturii române care se învaţă în şcoală, despre necesitatea reîntoarcerii la lectură şi la marii clasici a vorbit prof. dr. Luminiţa Raveica Ţaran, care a participat la un simpozion de didactică a limbii şi literaturii române organizat la Cluj-Napoca. Prof. Ţaran a adus noutăţi de la Târgul de carte „Gaudeamus” de la Bucureşti, cu precizări despre lansarea cărţii „Deplin de bucurie” de Victor Ionescu, autor care pledează, de asemenea, pentru reîntoarcerea la clasici, la marile valori. Împreună cu elevii săi din clasa a V-a, prof. Ţaran l-a sărbătorit pe Sadoveanu la „Prăvălia cu cărţi”. Luminiţa Ignea a dedicat Bucovinei două poeme, Traian Nistiriuc s-a reîntors la clasici, prin versuri inspirate de operele lui Vasile Alecsandri, Octavian Goga, George Bacovia. Florentin Cauc i-a dedicat un poem lui Nicolae Labiş, fiind foarte apropiată ziua de naştere a neuitatului copil minune din Mălini. Radu Stancu a prezentat secvenţe din istoricul oraşului Gura Humorului, subiect de care este preocupat. Scriitorul Tucu Moroşanu, din Câmpulung a lecturat un fragment din recentul său roman „Guzganii de apă” (care a fost lansat pe 29 noiembrie), fiind vorba despre „o carte foarte bună”, sublinierea aparţinându-i lui Ion Filipciuc, cercetătorul găsind similitudini în scrierea lui Dumitru Iurea, pe care l-a lansat recent. Costel Simirea a rostit cu patos o poezie patriotică, intitulată „Pe plai”, Steluţa Lucreţia Morari a recitat poezie religioasă şi de dragoste. Două reuşite poeme din volumul său „Ah!” a interpretat Valerian Bedrule, iar poetul Vasile Ursache a declarat că are „insomnii” alături de chinezul Li Tai Pe, retopind în poeme proprii stanţele acestuia. Cu umor, Marian Călinescu a „retopit” în proză întâmplări pline de haz din timpul liceului.

Ne-am despărţit cu gândul la întâlnirea de sfârşit de decembrie, când sperăm ca Moş Crăciun să fie darnic şi cu noi, copiii mari, aducându-ne speranţa că vom avea un an viitor mai bun.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: