Cătălin Nechifor:

Am decis în Biroul Executiv al Pro România să susţinem în Parlament ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar preşedinţii de consilii judeţene, prin votul consilierilor judeţeni

Vicepreşedintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, luni, că Biroul Executiv al Pro România a decis să susţină în Parlament modificări ale legislaţiei alegerilor locale, astfel încât preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi indirect, din rândul consilierilor judeţeni, dar şi pentru ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

Nechifor, membru al Biroului Executiv al Pro România şi secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, a spus că cele două propuneri ale Pro România vor conduce la o mai mare reprezentativitate a preşedinţilor de consilii judeţene şi a primarilor.

El a arătat că preşedintele de consiliu judeţean ales din rândul consilierilor judeţeni va reprezenta o majoritate şi că executivul consiliului judeţean va avea o mai mare susţinere în realizarea programelor judeţene de guvernare.

„Acum preşedintele consiliului judeţean este ales indirect, din rândul consilierilor judeţeni, şi vedem că nu există consilii judeţene care să nu funcţioneze. Chiar la Suceava vedem că majoritatea îşi trece cu uşurinţă toate proiectele de hotărâre” a spus Nechifor.

În ceea ce priveşte alegerea primarului din două tururi de scrutin, deputatul Pro România Cătălin Nechifor a spus că aceasta va genera, în primul rând, o mai mare legitimitate primarului ales, dar şi o mai mare implicare a electoratului în desemnarea primarului.

„Până în 2012 primarii erau aleşi în două tururi de scrutin şi cred că era mult mai bine. Văd acum că partidul domnului Băsescu, cel care a impus alegerea primarilor într-un singur tur, vrea revenirea la două tururi de scrutin. Deci chiar şi cel care a iniţiat schimbarea a constatat că aceasta nu este bună pentru democraţie” a spus Nechifor.

El a subliniat că din câte a înţeles chiar preşedintele Klaus Iohannis a solicitat partidului de guvernare, PNL, să facă toate demersurile pentru aceste modificări legislative şi crede că ar fi în interesul consolidării democraţiei ca alegerile locale din iunie 2020 să se facă după modificări.

Nechifor a mai declarat că, în consecinţă, Pro România va vota în Parlament împotriva adoptării OUG 40/2019 a Guvernului Dăncilă prin care preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot direct, într-un singur tur.

Totodată, Pro România va susţine proiectul de lege prin care primarii sunt aleşi în două tururi de scrutin. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: