PSD a pierdut alegerile pe mâna gazetarilor de partid

Fireşte, politicienii mint pretutindeni, mai mult ori mai puţin, dar măcar în ţările democratice are cine-i trage de mânecă. Nu şi la noi, unde trăgătorii de mânecă din presă pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Şi asta fiindcă cei mai mulţi jurnalişti s-au înrolat cu arme şi bagaje în oastea candidatei PSD, Viorica-Vasilica Dăncilă (fostă Rodica Nica), fără să li se clintească măcar un muşchi pe obraz, de aceea se poate spune fără exagerare că pe mâna lor PSD a pierdut alegerile prezidenţiale. Chit că nu aveau ce căuta acolo nici Dăncilă, nici jurnaliştii de partid. Aşa ceva nu se întâmplă în nicio ţară unde democraţia se simte în mintea şi sufletul fiecărui cetăţean.

Ca să înţelegem de ce PSD procedează astfel, e nevoie de recurs la istorie: în cei 45 ani de comunism-bolşevism, PCR ne-a pus în frunte conducători cizmari, frânari, zidari, turnători, forjori, mineri, fierari, ţărani, cică fruntaşi… Toţi, deşi analfabeţi, se credeau mari lideri, forjaţi în focul luptelor de partid, pricepuţi în toate domeniile, de aceea veneau şi ne ţineau lecţii de morală, de dezvoltare economică, ne învăţau pe noi dascălii cum să-i educăm pe copii în spiritul celei mai „înalte“ ideologii. (Ba un activist de partid mi-a venit în control la şcoală şi m-a ameninţat că mă dă afară din funcţie fiindcă nu-i pot da „procesul de învăţământ“, iar un altul nu ştia să scrie o cerere de înscriere la colectiv.)

Toţi aceşti jalnici impostori erau susţinuţi de o armată de şefi de partid, şi ei analfabeţi, de jurnalişti făcuţi peste noapte şi ţinuţi în ascultare de politruci precum Silviu Brucan, Miron Constantinescu, Sorin Toma, Leonte Răutu, Paul Niculescu-Mizil, N. N. Constantinescu, Dumitru Popescu (Dumnezeu), Valter Roman, Alexandru Bârlădeanu… După revoluţie, FSN şi urmaşii săi au continuat aceeaşi strategie a manipulării prin presă, situaţie care a funcţionat inerţial o vreme până la apariţia mogulilor mediatici şi a cartelurilor de presă angajate politic pe faţă sau pe ascuns. Presa liberă s-a născut ca o replică şi o contrapondere a moguliadei anacronice şi s-a înfipt încet-încet în spaţiul gratuit al reţelelor sociale, noua alternativă punând capăt jurnalismului oficial şi mai ales oficios.

În faza aceasta, activismul gazetarilor pesedişti s-a împotmolit, iar încercările disperate de recuperare a spaţiului public au fost ratate, cu toate eforturile lui Cristoiu, Nistorescu, Chirieac, Badea, Ciutacu, Curea… împreună cu armatele de postaci plătiţi din ban public cu peste 600 000 de euro(!), după cum o arată ultimele date apărute în spaţiul public.

Veţi spune că lucrurile acestea se întâmplă demult în presa românească, ceea ce e adevărat. Dar nicicând nu s-a mers atât de departe şi nici campanie mai mocirloasă ca ultima n-a mai fost: candidatul concurent a fost caracterizat în direct ca „înalt ca bradul…“ fiecare putând continua: „şi prost ca gardul“. Prin asta, Viorica Dăncilă a vrut să contracareze nenorocirea sintagmei devenită publică „proasta lui Dragnea“. Însă grozăvia a acţionat pervers, paradindu-i şi mai multe voturi.

Nu vreau să mă refer aici la calităţile şi defectele candidatei stângii, fiindcă acesta a fost calul de bătaie al multora, dar comparaţia de mai sus i-a fost fatală: propriii alegători, aceia de bun-simţ, s-au ţinut de nas şi n-au mai ieşit la vot.

Ce-au făcut respectivii jurnalişti în situaţia de mai sus? Au aplaudat-o împreună cu stafful de campanie şi maşina de zgomote a chibiţilor. I s-au asociat, nu ştim dacă pro bono, Sputnik şi suratele sale radio şi TV. Efectele s-au arătat dezastruoase, iar acum ne este tot mai clar că partidul se prăbuşeşte şi din aceste cauze.

Evident că eforturile de a-l discredita pe „mutul“, „ficusul“ de la Cotroceni au continuat cu obstinaţie până în ultimul minut: s-a căutat cu lumânarea ceva ce l-ar putea disloca de pe prima poziţie, ceva ce ar putea ţine loc de lebădă neagră: candidatul liberal refuză dezbaterea, cică se teme de o femeie, femeie atacată ignobil de şapte bărbaţi, s-au reluat toate scornelile imunde din presa ultimilor ani, s-a încercat aruncarea asupra sa inclusiv a vinovăţiei dosarelor Colectiv şi Caracal, dar degeaba.

Poate că noul leadership al PSD va schimba macazul. Măcar în ultimul ceas. Altfel…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: