Mitologii

L.D.Clement

Probabil că nici nu se putea altfel! S-a reconfirmat duminică, în contextul Zilei Naţionale, că fasolea „servită” dintâi, cu mai puţin de două decenii în urmă, de Teo Trandafir şi de Radu Anton Roman la ProTv drept „mâncare naţională”, a intrat şi a rămas în meniul aniversar. Un argument ar fi şi acela că astfel a creditat-o deunăzi Mircea Dinescu, sub formă de iahnie (la turci, fiertură scăzută), ca motiv de taifas cu fostul prezidenţiabil Theodor Paleologu. Ca să se demonstreze – dacă mai era de demonstrat – că în ţara în care ne place să spunem că prima unire majoră ar fi fost înfăptuită de Mălai-Vodă (cică aşa-l numeau saşii, în derâdere, pe cel căruia noi i-am zis Mihai Viteazul, cu trimitere la faptul că valahii erau ştiuţi pe-atunci drept mari mâncăi de mălai din mei) scornelile prin repede când sunt strecurate cu cheag în popor, iar apoi împărţite, gratis ori ieftin, cu polonicul… Dar să cauţi azi răspuns „corect” la întrebarea „Care este mâncarea naţională a românilor?” de acasă plus cei din diaspora, drept este că ar fi inutil. Mai util ar fi să constaţi că la 101 ani de la marea unire cerută de transilvăneni la Alba Iulia, la aproximativ 100 de ani de la marea unire consfinţită în afara graniţelor prin tratate internaţionale şi, totodată, acasă, prin instaurarea administraţiei româneşti, unirea se conservă şi se consolidează inclusiv în preajma cazanelor cu fasole.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: