„Meandre” – o apariţie de suflet!

Distinsa noastră consăteană Valentina Lateş, fiica satului Adâncata, din comuna cu acelaşi nume, judeţul Suceava, renumită artistă lirică la Opera Naţională Română din Iaşi până în anul 1996, în prezent pensionară, şi-a publicat cel de al treilea volum de poeme, intitulat „Meandre”, la editura Stef Iaşi.

Cu ani în urmă, această distinsă mezzosoprană, din postura de mesageră a acestor meleaguri sucevene, cu vocea ei inconfundabilă, încânta inimile iubitorilor de muzică clasică de pe scena Naţionalului ieşean, oraşul ei adoptiv. De data aceasta, Valentina Lateş, dându-şi în vileag vocaţia poetică, în noua ei postură de autoare a încă două volume, creează în mod inevitabil puntea de legătură între trecut, prezent şi viitor. Dacă, prin vocea ei inconfundabilă, cu ani în urmă făcea ca toate stagiunile prestigioasei instituţii culturale ieşene să fie cât se poate de atractive pentru iubitorii de muzică clasică şi nu numai, care îi răsplăteau cu ropote de aplauze apariţiile, harul ei muzical şi interpretativ, de data acesta îşi delectează simpatizanţii şi admiratorii cu poemele publicate în acest volum de suflet.

Din postura de autoare de poeme, Valentina Lateş, spre cinstea şi mândria locuitorilor din rândul celor din care s-a ridicat, continuă să-şi facă simţită prezenţa în viaţa culturală din fosta mare capitală a Moldovei de altă dată. Prin volumul de poeme „Meandre”, autoarea reuşeşte să capteze în mod plăcut atenţia cititorilor cu poezii de bună calitate, cu o anumită tentă filosofică, prin care transmite mesaje cât se poate de clare şi suficient de convingătoare, prezentând cu mult curaj, în unele dintre ele, realitatea cotidiană a epocii în care trăim.

Nu aş vrea să pun curiozitatea cititorilor la încercare, dar totuşi nu pot să nu afirm că unii specialiştii în domeniu, oameni de vază în cultura ieşeană, au numai cuvinte de laudă la adresa autoarei şi a recentului său volum.

Concret, o analiză cât se poate de aplicată şi profesionist efectuată asupra acestui volum de poeme o face, în introducere, dl Liviu Apetroaie, personalitate marcantă a urbei sale culturale, Membru al Uniunii Scriitorilor din România, muzeograf literar la MNRL Iaşi, care menţionează: „În totul, o scriitură elegantă şi erudită, o carte care solicită, dincolo de sensibilitatea de cititor aplicat, un instrumentar care să aibă fineţea de a inciza sentimentul fără să-l îndepărteze. Meandrele Valentinei Lateş chiar sunt meandre, ca o oglindă care se şlefuieşte către înalta fidelizare a unei realităţi care evoluează, ca o de neîntors deplasare spre roşu, către disoluţie şi frig etern, către o autoabsorbţie a spaţiului într-un etern şi singuratic punct şi o retragere a timpului din continuitatea fiinţială. De aceea, citim, aici, o carte care, punând întrebări, reuşeşte să dea chiar prin ele necesare răspunsuri”.

NICOLAI CIOBANU,

consătean

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: