Sucevenii au ieşit „în păr” la parada de Ziua Naţională

Ieri am văzut pe stradă suceveni zâmbind sau râzând. Poate pentru că după zile multe în care au orbecăit apatici în drum spre serviciu sau spre casă, într-o atmosferă ceţoasă şi gri, de Ziua Naţională a României a ieşit soarele şi s-a luminat.

De aceea pot crede că nu discursurile politicienilor i-au scos ieri din case pe părinţi şi copii laolaltă şi le-au adus veselia pe chipuri, ci vremea frumoasă şi un cât de mic sau mai mare sentiment de patriotism răscolit o dată în plus în cea mai specială zi a tuturor românilor, Ziua Naţională.

Iar dacă de obicei trec cu ochii fără să simtă numaidecât ceva special peste drapelul României, ieri sucevenii şi l-au agăţat cu entuziasm în piept, şi l-au legat la gât, l-au fluturat deasupra capului, i-au îndemnat pe copii să facă la fel, şi împreună au venit să vadă parada militară organizată de Garnizoana Suceava şi colaboratorii săi.

„De aici începe patriotismul şi nevoia de patriotism”

 La ora 12, oră anunţată pentru începerea festivităţilor de Ziua Naţională a României, zona oficială şi traseul deja consacrat al paradei militare din oraşul Suceava erau înţesate de oameni şi de forţe de ordine care au i-au ţinut în siguranţă.

Reprezentanţi guvernamentali, ai administraţiilor judeţene şi locale, şefi de instituţii, deputaţi şi senatori suceveni, reprezentaţi ai asociaţilor militare, cadre în retragere şi în rezervă, tot ce are Suceava reprezentativ la cravată şi haine închise la culoare, au fost prezenţi la ceremonia festivă, toată lumea cu tricolorul la piept.

După trecerea în revistă a plutoanelor de militari şi salutul celor două steaguri de luptă ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă de către subprefectul Silvia Boliacu, s-a intonat Imnul Naţional. Un numeros şi somptuos sobor de preoţi, având ca voce principală pe cea a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat apoi slujba religioasă.

După acest moment, subprefectul Silvia Boliacu a citit mesajul prim-ministrului României, Ludovic Orban, urmat de adresările celor doi cei mai importanţi oameni ai judeţului şi municipiului Suceava, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi primarul Ion Lungu.

„Vă felicit că sunteţi atât de mulţi la sărbătoarea Zilei Naţionale, s-a adresat sucevenilor primul dintre aceştia. Am sentimentul că este o lecţie de istorie cu atâţi copii veniţi să vadă în direct Ziua Naţională. Vă felicit pe d-voastră, dragi părinţi, dar şi pe copilaşi, pentru că nu e foarte cald afară. De aici începe însă patriotismul şi nevoia de patriotism, pentru că de Ziua Naţională cred că despre asta trebuie să vorbim mai mult şi mai apăsat.

 În urmă cu trei zile Cetatea de Scaun a lui Ştefan sărbătorea Ziua Bucovinei. Ce frumos! Dacă nu era Ziua Bucovinei, unirea Bucovinei cu ţara, 1 decembrie nu putea să se numească zi naţională.

Dacă dăm timpul înapoi şi suntem bucuroşi şi mândri pentru ziua de azi, trebuie să ne gândim ce este în sufletul celor din nordul Bucovinei şi Basarabiei, care s-au aflat în România Mare doar 22 de ani. De aceea, obligaţia noastră de fraţi este să nu fim egoişti, ci să luptăm ca şi drumul lor să fie către Uniunea Europeană, unde să ne strângem cu toţii. Cred că asta trebuie spus, dragi suceveni şi dragi români astăzi, de Ziua naţională. Şi mai trebuie spus ceva astăzi, iar de mâine – împreună cu noi, oamenii politici – şi de făcut. Că avem nevoie de mai multă unitate.

După 30 de ani de la revoluţie, România a cunoscut multe modificări în bine, dar cred că a venit vremea să ne bucurăm mai mult că suntem membri ai Uniunii Europene şi să simţim mai multă Europă la noi acasă. Mulţi români au plecat afară şi nu au plecat de bine. Şi către ei trebuie să ne îndreptăm gândul. Iar aici, acasă, trebuie să face mai mult ca ei să se întoarcă. Vă urez încă o dată, din tot sufletul, să ţineţi la România, să ţineţi la Bucovina! La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!!” a fost discursul omului politic care conduce judeţul Suceava.

„Românii nu mai sunt atât de uniţi ca altădată”

Primarul Ion Lungu a îndreptat în adresarea să o privire şi către trecutul României, cel în care românii ştiau şi trăiau puterea unităţii.

„Cred că nu se putea o zi mai nimerită ca zi naţională decât aceea în care s-au unit toţi românii, pe 1 decembrie, acum 101 ani. Este o zi cu intense semnificaţii istorice şi în acelaşi timp o zi în care trebuie să privim spre viitor cu încredere şi cu speranţă.

România este un stat liber şi democratic. Acest lucru nu a fost simplu de realizat şi trebuie să ne amintim de lupta de secole a înaintaşilor noştri pentru a înfăptui acest ideal. Nu putem să nu-i pomenim pe Mihai Viteazul, Al.I. Cuza sau pe marii bărbaţi de stat de la 1918 care au înfăptuit Marea Unire, I.C. Brătianu, Regele Ferdinand, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş şi alte personalităţi, fără de care astăzi nu am fi putut sărbători această zi. Aceşti înaintaşi noştri ne-au lăsat prin testament o moştenire pe care trebuie să o cinstim şi să o dăm mai departe generaţiilor viitoare.

Din păcate, astăzi românii nu mai sunt atât de uniţi ca altădată şi sub acest aspect, noi, oamenii politici, trebuie să facem tot ce putem să refacem unitatea românilor. Aşa să ne-ajute Dumnezeu!” a încheiat edilul Sucevei, urând la rândul său românilor şi ţării „La mulţi ani”.

Trupe şi tehnică la parada militară, momentul cel mai gustat de suceveni

Parada militară care a urmat depunerilor de coroane la troiţa înălţată în memoria celor căzuţi în decembrie 1989, lângă Biserica „Sf. Inviere” a fost punctul de atracţie al manifestării. Sunt momentele în care sucevenii văd şi li se explică la microfon cine sunt, cu ce se ocupă şi cu ce tehnică muncesc poliţiştii, jandarmii şi militarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. N-au trecut militari cu căşti de luptă şi înarmaţi până în dinţi, nici tancuri, amfibii, „katiuşe”, lansatoare de rachete multiple sau pe cer MiG-uri 21 Lancer.

Au trecut, în pas perfect cadenţat pe ritmul muzicii militare, în dragul din ochii adulţilor şi în uimirea curioasă a celor mici, plutoane de jandarmi ai IJJ Suceava, militari ai Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” de la Vatra Dornei, câini de serviciu care completează munca militarului de zi cu zi, tineri ai Colegiului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, tineri ai Şcolii de subofiţeri de jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni, pompieri, paramedici şi scafandri ai ISU Suceava şi un grup de militari îmbrăcaţi în uniforme istorice, purtând drapele istorice păstrate de Muzeul Naţional al Bucovinei.

A trecut apoi prin faţa sucevenilor şi a oficialilor o parte a tehnicii de asistenţă şi de luptă a unităţilor militare, respectiv jandarmerie şi ISU, dar şi de poliţie din judeţul Suceava şi, ca un ultim moment, onorul fanfarei militare care a susţinut muzical întreaga paradă.

După paradă sucevenii s-au îndreptat spre esplanada Casei Culturii, zonă în care a rămas o vreme tehnica militară desfăşurată ceva mai devreme şi alături de care copii şi adulţi au fost încântaţi să-şi facă fotografii şi, de ce nu?, să vadă de aproape cât de frumoşi şi mândri pot arăta militarii.

Apoi, cu mic cu mare, lumea s-a oprit la un mic, o bere, un pahar de vin fier, un concert al dragului Ansamblu „Ciprian Porumbescu”, aşa cum stă bine suceveanului de Ziua Naţională a României.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI