De ziua Bucovinei, site-ul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina – refăcut la iniţiativa Asociaţiei „Rădăuţiul Civic”

În această zi cu o încărcătură istorică deosebită, Asociaţia Rădăuţiul Civic lansează site-ul refăcut al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina. Site-ul poate fi accesat la adresa www.sclrb.ro şi conţine atât informaţii despre activitatea Societăţii, cât şi reviste culturale în format electronic. Într-o eră în care accesul la informaţie este mai aproape ca niciodată, asociaţia Rădăuţiul Civic vine în sprijinul cetăţenilor care sunt interesaţi de trecutul şi prezentul Bucovinei. Timp de aproape un an, voluntari din cadrul asociaţiei Rădăuţiul Civic au lucrat la colectarea şi republicarea informaţiilor despre activitatea Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina. Cu toate acestea, munca asociaţiei este departe de a fi terminată.

„Ca pasionat de istorie trebuie să recunosc că nu deţineam foarte multe informaţii despre Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, însă pe măsură ce mă documentam pentru refacerea site-ului, am descoperit aportul acesteia în susţinerea unei mişcări româneşti în Bucovina austriacă. Mai mult decât atât, am fost surprins să aflu cât de activă este societatea chiar şi astăzi” afirmă Gabriel Chiraş, membru al Asociaţiei Rădăuţiul Civic, coordonator al efortului de refacere a site-ului Societăţii.

„Ne-am bucurat de entuziasmul tinerilor pentru cunoaşterea istoriei, a culturii bucovinene şi apreciem în mod deosebit efortul voluntarilor Asociaţiei Rădăuţiul Civic de a reface pagina de internet a Societăţii noastre şi de a o popula cu atât de multe informaţii despre activitatea de până acum a societăţii, aducând-o în acest fel mai aproape de bucovineni” – Carmen Andronachi, preşedinta Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina.

Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina a luat fiinţă în 1862, la iniţiativa fraţilor Gheorghe şi Alexandru Hurmuzachi şi a altor membri ai elite intelectuale bucovinene. Într-o perioadă în care politica de deznaţionalizare implementată de austrieci avea implicaţii serioase asupra identităţii românilor bucovineni, Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina a reprezentat contraponderea la această acţiune. Poate cel mai interesant aspect îl constituie faptul că statutul Academiei Române a fost inspirat de cel al societăţii bucovinene. În perioada comunistă, societatea a funcţionat în exil, ca în anul 1990 să fie reactivată de către un grup de intelectuali rădăuţeni.

Site-ul reuneşte toate activităţile desfăşurate de către societate în ultimii ani, iar activităţile vor fi actualizate constant. O noutate pentru ceea ce există acum o reprezintă digitalizarea unor reviste dedicate istoriei şi culturii române din Bucovina. Reviste precum „Glasul Bucovinei” sau „Mesager Bucovinean” sunt puse la dispoziţia publicului. Asociaţia va încerca să digitalizeze cât mai multe dintre aceste publicaţii, pentru a le face mai accesibile generaţiilor de astăzi.

Asociaţia „Rădăuţiul Civic” este o asociaţie neguvernamentală, independentă şi non-partizană, înfiinţată în anul 2018 pentru a promova cetăţenia activă şi spiritul civic în comunitatea rădăuţeană şi în judeţul Suceava. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: