Cavalerii (apoca)lipsei

V.I.Adomnicai

Începe distracţia! Guvernul PNL nu poate ţine deficitul sub control, ceea ce va atrage sancţiuni din partea Comisiei Europene. Sub formă de penalităţi, banii cu pricina vor fi plătiţi tot de către români. Mai mult, bugetul pe anul viitor ar urma să fie aprobat tot cu deficit. Astfel, România se va împrumuta la dobânzi împovărătoare, iar datoria publică va creşte. Până acum, gradul de îndatorare este printre cele mai scăzute din UE. Pe de altă parte, ţinerea deficitului sub control va reclama taxe mari şi/sau cheltuieli diminuate, adică austeritate. Deci, adio majorări de salarii şi de pensii, plauzibilă fiind, mai degrabă „îngheţarea” acestora. Baterea în retragere a investitorilor, fuga de leu şi creşterea cererii de euro pot determina devalorizarea monedei naţionale, scumpirea importurilor, a bunurilor şi serviciilor, majorarea preţurilor şi creşterea inflaţiei. Consumul, atât de blamat, va scădea, iar creşterea economică, de asemenea. O dată cu scăderea cererii, firmele pot intra în dificultate, vor fi nevoite să concedieze oameni şi/sau să reducă salarii. Veniturile mai micşorate şi instalarea pesimismului vor duce la contractarea şi mai mare a consumului, cale sigură înspre recesiune. Nu-i aşa că viitorul sună bine? În momentul în care înregistram creştere economică de aproape 7%, propagandiştii ne inoculau că „este de rău”. Între timp creşterea economică a coborât pe la circa 4%, ceea ce ar însemna, în viziunea aceloraşi propagandişti, că „este de bine”. Creşterea economică pentru 2020 este revizuită în minus, iar în paradigma amintită, aceasta ar însemna „progres şi civilizaţie”. În mod insidios, preşedintele Iohannis şi PNL, împreună cu „deontologii” afiliaţi, le-au băgat în cap românilor că situaţia este dezastruoasă. …Că guvernarea PSD a eşuat, sub acest pretext declanşând războiului cu „ciuma roşie” şi doborând Guvernul Dăncilă.

Acum, la „butoane”, Partidul Naţional Liberal, legitimat de victoria noului preşedinte Iohannis, pare a înscrie ţara pe panta regresului economic. Deocamdată „pe cai mari”, dând vina pe greaua moştenire, liberalii vor să se erijeze în „salvatorii naţiunii”. Însă, tare mi-e teamă că, având insuficientă experienţă, nu vor reuşi să fie decât „călăreţii apocalipsului”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: