Bucurie înfrigurată

Un simpatizant mai exuberant al noilor autorităţi venite la putere prin căderea guvernului pesedist, găsea un semn ceresc în minunata zi pe care bunul Dumnezeu le-a hărăzit-o românilor de ziua lor naţională. Zi însorită, luminoasă pe de-a-ntregul, în care ai fi putut vedea Cernăuţiul de pe Rarău, aşa, ca să fie în ciuda actualului stăpânitor, şi fostul superb oraş românesc părtaş la sărbătoarea ţării la o sută şi ceva de ani de la făptuirea României Mari.

O zi superbă, în care, de la cel cu ţâţa-n gură pân’ la cel cu barba sură, toţi am fost cu ochii mari, larg încăpători de lumină, la cum arată ţara, la cum ne arată politicienii – că până la a fi iarăşi aleşi mai este –, şefii din târg şi cei de-acasă, vecinii, neamurile ş.a.m.d., dintr-odată altfel. Altfel în bine, de parcă Dumnezeu, soarele său, ne luminau şi mintea, şi sufletul, făcându-ne mai îngăduitori, mai dispuşi să-l privim cu simpatie pe celălalt.

Aşadar, cam aşa pare a fi văzut şi înţeles lucrurile liberalul nostru, căruia nu i-a fost deloc greu să împingă gândul mai departe şi să-şi închipuie că în ziua aceasta magică clopotele au sunat la fel în sufletele tuturor românilor. Numai că aşa cum Dumnezeu nu ne-a dat niciodată totul şi de data aceasta ceva ne-a lipsit, ca să nu fie perfect. A lipsit, în ciuda căldurii care ar fi trebuit să se degaje din frumosul zilei, ne-a lipsit tocmai căldura.

A fost frig, încât am tremurat vârtos de bucurie acolo, pe străzile pe unde ne-a purtat sărbătoarea.

Aşa că-i putem zice entuziastului nostru că ai lui n-au fost în stare să ne dea şi căldură de 1 Decembrie. Ne-am bucurat noi în frig, toţi laolaltă, fără a fi fost avantajat careva, măcar de Ziua Naţională fiind trataţi cu adevărat demnitarii cu bucurie înfrigurată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: