Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina, prăznuiţi la biserica voievodală din Rădăşeni

Cu prilejul sărbătorii Sfinţilor „Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina” a fost zi de mare sărbătoare pentru satul Rădăşeni, care îşi serbează ocrotitorii de aproape patru veacuri. Biserica monument istoric al satului, ce datează dintre anii 1611-1623 şi este ctitorită de către domnitorul Ştefan Tomşa, a fost singurul locaş de cult din ţară până în anul 2008 care îl are ca ocrotitor pe Sfântul „Mare Mucenic Mercurie”. După ample lucrări de restaurare, în anul 2012 a fost resfinţită şi a primit ca ocrotitori pe Sfânta „Mare Muceniţă Ecaterina şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, şi a fost împodobită cu părticele din moaştele Sfinţilor patroni, aduse din Grecia cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen.

 Aşa cum este datina străbună, şi anul acesta, în ziua de 25 noiembrie, a fost mare sărbătoare pentru „satul din livezi”, cum îl numea scriitorul Mihail Sadoveanu în scrierile sale (care a şi participat de câteva ori la hramul Sfântul „Mare Mucenic Mercurie”), care a adunat laolaltă mulţi credincioşi pentru a-i cinsti pe sfinţii din calendar.

 Programul slujbelor a debutat de duminică seara, când a fost săvârşită Vecernia unită cu Litia, iar în ziua hramului Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu părintele protoiereu Adrian Dulgheriu şi un sobor de preoţi şi diaconi.

 Răspunsurile la strană au fost oferite de către corul parohiei, format din seminarişti şi studenţi la teologie, iar un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădăşeni au interpretat pricesne şi cântece patriotice, respectând tradiţia de odinioară, când la biserica veche a satului cântau în fiecare duminică câte două coruri.

 Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen a fost aşteptat după tradiţia locului, cu pâine şi sare, iar mulţi dintre credincioşii veniţi din împrejurimi au fost îmbrăcaţi în straie populare specifice zonei.

 A fost o atmosferă duhovnicească înălţătoare, în care s-a simţit duhul rugăciunii, dar şi al comuniunii tuturor celor prezenţi, fapt confirmat la finalul slujbei de către Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen.

 Adresându-se credincioşilor prezenţi la slujbă, Ierarhul a evidenţiat faptul că atât Sfântul Mare Mucenic Mercurie, cât şi Sfânta Muceniţă Ecaterina nu şi-au lepădat credinţa în Împăratul Hristos” chiar dacă pe Sfânta Ecaterina mai mult de 150 de înţelepţi filosofi ai acelor timpuri au încercat să o convingă a-şi schimba credinţa adevărată, ea a fost statornică în cuvânt şi faptă. Datorită înţelepciunii ei şi a harului lucrător în Sfânta Ecaterina, toţi cei prezenţi au crezut şi au îmbrăţişat creştinismul, primind cununa muceniciei ca şi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina”.

Referitor la pericopa evanghelică care s-a citit, Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen a făcut referire la crucea necazurilor pe care fiecare creştin trebuie să o ducă cu demnitate. „Trebuie să fim statornici de pe urma necazurilor pe care le avem, pentru că noi creştinii nu doar suntem următori ai lui Hristos, ci suntem şi pentru a pătimi pentru Hristos, şi nu doar de a crede în El. De aceea necazurile din viaţa creştinului sunt cercetări ale lui Dumnezeu de a ne îndrepta, de a părăsi păcatul şi a ne împlini duhovniceşte (…) Ne aflăm în această frumoasă biserică atât de veche, cu picturi frumoase, adusă la frumuseţea cea dintâi prin purtarea de grijă a părinţilor Constantin şi Georgian Rotar, frumuseţe ce caracterizează credinţa noastră strămoşească. Aceasta arată frumuseţea comunităţii dumneavoastră atât de credincioase, în care cercetaţi bisericile, mănăstirile şi ajutaţi şi în stânga, şi în dreapta, şi cum ajutaţi cu alimente atât căminele de bătrâni, cât şi Centrul Eparhial. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca jertfa dumneavoastră să fie primită de Tatăl cel Ceresc şi să sporească râvna pentru păstrarea credinţei şi trăirea creştină, aşa cum au făcut şi Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina, pe care îi prăznuim astăzi”.

 Copiii şi credincioşii care s-au pregătit şi au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtăşiţi, la momentul cuvenit, cu Sfintele Taine.

 Nu înainte de a fi dată anafora şi săvârşirea pomenirii celor adormiţi, părintele Constantin a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen pentru prezenţă „în mijlocul nostru şi binecuvântarea arhierească, dar şi dragostea părintească ce ne-o purtaţi de a ne încuraja pentru lucrările începute la noua casă de prăznuire. Pe această cale mulţumim părinţilor slujitori, consiliului parohial, gospodinelor parohiei şi tuturor celor care ne-au ajutat la organizarea hramului şi rămânem cu speranţa ca şi anul viitor, de ziua sfinţilor Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina, să ne găsească împreună sănătoşi”.

 La final a urmat tradiţionala agapa frăţească, pregătită de către gospodinele parohiei. (Pr. GEORGIAN ROTAR)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: