E bun făcut

Conform zicerii ce tinde să se „internaţionalizeze” precum că „părerile sunt împărţite”, desluşirea celui căruia i se datorează apariţia pe harta judeţului, la Pojorâta, a Depozitului ecologic sau, mai pe-a noastră, a gropii de gunoi, e complicată, ca orice chestiune politică. Nu-mi permit de aici, din podişul Sucevei, să propun vreo altă locaţie în munţi pentru colectarea gunoiului menajer, pe care şi muntenii îl produc, mai potrivită decât cea aleasă de autorităţile noastre, pentru că oriunde aş propune-o, ea va fi aprig contestată. Toată lumea vrea să-şi dosească resturile cât mai departe de locul unde le produce, din motive lesne de înţeles. Şi le aruncă undeva departe, pe valea unui pârâu, pe o coastă accidentată de imaş, în vreun şanţ mai lăturalnic. Şi culmea e că, întrebat dacă este de acord cu o asemenea rezolvare a problemei gunoaielor, nimeni nu va declara că este.

În cazul Pojorâtei, cred că ecologiştii de meserie şi de ocazie trebuiau să se bată înaintea luării hotărârii privind amplasarea gropii. Cum opoziţia a fost timidă, iar autorităţile locale şi-au dat acordul, e imoral să-ţi încerci acum forţele cu decidenţii, când aceştia au cheltuit deja fonduri importante, bani europeni, pentru edificarea depozitului. Şi chiar dacă se câştigă în instanţă, se va întâmpla ca în Călimani: altă rană nevindecabilă?

Iar în tot acest răstimp locuitorii de acolo vor produce în continuare resturi menajere, pe care nu le va prelua nimeni pentru a le duce eventual pe vreun vapor undeva, în Pacific.

În ultima vreme, activiştii luptei din munţii Pojorâtei n-au mai inflamat lucrurile, astfel încât bătălia din instanţele de judecată s-a consumat concomitent cu finalizarea lucrărilor la depozit. Liniştea din jurul „subiectului” a făcut bine, astfel că preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a putut să ne surprindă pe toţi anunţând că, la începutul săptămânii, fără tam-tam, a fost semnată recepţia finală a depozitului.

Sper ca, şi în acest caz, să funcţioneze o altă zicere: ce-i făcut e bun făcut!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: