Avem politica pe care o votăm

 Ne simţim parcă mai uşuraţi când, pentru insuccesele noastre, dăm vina pe alţii, dar mai cu seamă pe clasa politică în integralitatea ei. Nu orice fel de insuccese, ci starea materială precară, necazuri cu spitalul şi medicamentele, lipsa utilităţilor publice, a autostrăzilor şi a căilor ferate moderne…, de exemplu, deşi locuri unde se câştigă nevisat de bine stau neocupate, unele spitale sunt mai moderne decât am văzut eu în ţări cu tradiţie, iar medicii noştri de vârf nu sunt cu nimic mai prejos…

Dăm vina imediat pe politicieni. Au şi ei vina lor, deloc mică, dar nu e normal să-i acuzăm numai pe ei de moment ce noi i-am trimis acolo prin votul nostru grăbit sau în necunoştinţă de cauză. De aceea mi se pare corectă afirmaţia că avem politica pe care o merităm. Dureroasă, chiar cinică, dar afirmaţia spune adevărul: nu ne-a obligat nimeni să votăm incompetenţi, agramaţi şi corupţi, care, odată ajunşi la vârf, ne râd în nas şi-şi bat joc de încrederea noastră.

Aşa e, avem politica pe care o merităm, dar percepţia noastră e alta: suntem convinşi că merităm mai mult din partea conducătorilor, a politicienilor. În fond, dacă noi, contribuabilii, ne sculăm cu noaptea-n cap şi alergăm la serviciu, unde ne facem datoria, cât şi cum putem, la fel ar trebui să facă şi politicienii aleşi de noi în frunte. De ce nu o fac toţi?

De ce zilele lor de lucru pentru România şi pentru cetăţenii ei sunt aşa de scurte şi de puţine? De ce îşi fac legi după care să se poată ascunde în caz că le ies la iveală mânăriile, cârdăşiile cu banul public? Ban care ar trebui să meargă acolo unde este mai mare nevoie, în educaţie, sănătate, la investiţii pentru autostrăzi şi industrii performante. De ce se salvează unii pe alţii folosindu-se de imunitatea oferită cu atâta largheţe tot de ei înşişi? Legea n-ar trebui să fie egală pentru toţi?

De ce? Fiindcă nu simt presiunea votului asupra lor: respectivii sunt pe deplin încrezători că, iertători, răbdători, fraieri şi neinformaţi cum suntem, le vom da mereu votul, chiar dacă mandatul lor este şi va fi mereu gol de conţinut: majoritatea aleşilor uită că trebuie să reprezinte interesele cetăţenilor şi se ocupă numai de propriile interese, iar prezenţa celor mai mulţi în parlament şi consilii locale e pur şi simplu decorativă.

Am putea avea scuza că atunci când i-am ales erau oameni de cuvânt şi pricepuţi în anumite domenii, iar puterea i-a corupt. Zisa aceasta, însă, trebuie amendată: cei mai mulţi erau deja corupţi în momentul alegerii. Priviţi-le averea şi relaţiile şi gândiţi-vă că astfel de averi într-o ţară cu oameni cinstiţi şi legi drepte este rodul mai multor generaţii, iar averea de neam Tănase (Scatiu) le-a venit peste noapte. Luaţi aminte la competenţele lor, la aroganţa, la felul lor de a fi şi de a relaţiona cu oamenii de rând şi cu autorităţile, cu familia, cu cartea şi şcoala şi-mi veţi da dreptate.

Este adevărat, cei mai mulţi nu şi-au dobândit competenţe prin studii aprofundate, dar nu numai din pricina competenţelor lor precare fac greşeli politice şi de management. În fond, astfel de competenţe au la dispoziţie la parlament, în ministere, la numeroasele organe şi organizaţii plătite din ban public pentru buna guvernare. De ce nu fac ce şi cum decid specialiştii şi experţii? Aşadar cauza este în altă parte. Unde?

De ani buni, câţiva lideri parlamentari caută mijloace şi procedee spre a ocoli legea şi procedurile legale, asta dacă nu cumva calea hoţiei a fost cu bună ştiinţă introdusă în legi cu dedicaţie alcătuite în celebrele de acum centre de reflecţie, nu în comisiile parlamentare de specialitate. Nu din această cauză am avut aproape 3 (trei) ani de proteste în faţa guvernului? Nu din pricina asta au fost bătuţi şi gazaţi protestatarii paşnici la 10 august, anul trecut? Nu din cauza asta suferă un întreg popor? Nu am ajuns astfel de ruşine în UE, cu un MCV catastrofal şi cu atenţionări dure din partea comisarilor europeni, a GRECO şi a Comisiei de la Veneţia?

Este clar pentru orice om cinstit: atât timp cât hoţia şi corupţia vor hălădui pe meleag românesc, şanse de democraţie, bunăstare şi civilizaţie nu sunt.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: