Traversând un fluid de lumină

 Arhitectul Crişan Popescu a devenit o amintire. O amintire luminoasă şi dureroasă. Cu pecete solară. Retrospectiv, rămâne viu pe canavaua vremii prin imagini visate, calculate şi proiectate în ceasuri de neodihnă a gândului, pregătit să devină realitate palpabilă. Sobru şi la obiect, fără utopii, dar cu sentimentalisme, arhitectul ne aducea în dar la fiecare revenire tot ce imaginase şi transpusese în mapele de lucru. De fiecare dată, la întâlnirile proiectului Strada Mare, pe care l-a conceput şi în care se angajase din dragoste şi dăruire, ne surprindea cu un alt dat izvorât din prospeţimea minţii sale. Vorbea în intimitate cu statuile sale, le amplasa în locul de unde  puteai surprinde esenţa lor umană. Cu o distincţie nesilită, revenea cu alte şi alte amănunte. Elegant şi consistent proiect de ansamblu! Neodihnă pentru odihnă.

Altarul eroilor – vis îndeplinit la Fălticeni – un altfel de hrisov al neamului şi al jertfelor din această parte de ţară. Fremătătoare zbatere pentru un muzeu în aer liber. Revedem cu ochii minţii amplasările: Poarta de la „Adormire” şi cea din capătul de jos al străzii. Oare se vor mai deschide vreodată sau vor rămâne mărturie a unei zbateri în planşele-document ferecate în inima, mapele şi în dosarele cu acte oficiale, cu aprobări – toate mărturisind un palpit al neobositului urbanist, sufletul Asociaţiei ”Strada Mare”? Veşnic tânăr, duh scormonitor, entuziast dublat de „rod” (purta veşnic cu sine muniţia necesară), de realul pragmatic, arhitectul se dăruia necondiţionat şi neobosit. „Într-un calcul fără capăt”, proiectul prindea viaţă. Ochiul n-a ratat nimic. Culmea! Să mori rănit din dragoste de viaţă! De viaţa pe care ai imortalizat-o deja în primele două statui. Absent, exact cu puţin înainte de inaugurarea Altarului din proiect!

Doamne, arhitectul, creatorul dă viaţă visului şi cade pradă realului! Îndatorare postumă. Oricum, spiritul Arhitectului este între statuile din parcul Primăriei. Să fi fost acesta cântecul de lebădă al arhitectului?

Prezenţă recunoscută în lumea arhitecţilor şi a urbaniştilor, în acelaşi timp prezenţă publică şi cetăţenească, fost Secretar de Stat, Arhitect-şef în oraşele pe care le-a înnobilat cu spiritul şi dăruirea sa. Decorat cu Steaua României în grad de Cavaler, cuprins de spirit creator mai avea un vis de împlinit aici, în urbea natală unde a copilărit, s-a şcolit şi-n care-şi regăsea rădăcinile. Şi-a oferit serviciile în slujba comunităţii pentru a spori contribuţia neamului Băncilă la tezaurul cultural fălticenean. Şi a făcut-o onest, cu energie lăuntrică, fără scopuri materiale. Calitatea Omului nu poate fi pusă la îndoială. Sau, poate, în străfundurile sufletului său să se fi strecurat gândul că mai avea de făptuit ceva: prinosul de recunoştinţă pentru locul drag inimii sale. Fălticeniul natal? Şi că nu mai avea mult timp? Premoniţie?

Locul de veci de la Biserica Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril este operă de creaţie arhitecturală. Arhanghelii veghează. Cine va intra în jocul morţii? La loteria vieţii a pierdut Crişan. Ba nu. A câştigat. N-a ratat nimic. Este alături de una din construcţiile arhitecturale visate şi realizate cu seriozitatea şi acurateţea elaborării. Poartă pecetea solară a personalităţii sale. Trecutul ca poveste? Nicidecum. Cu lăcrimare a inimii îi citim numele pe placa memorială între personalităţile din curtea bisericii ridicate de Tudorache Ciurea.

Roadele anotimpurilor se întorc acasă cu o carte de identitate scrisă în lumina unei vieţi active şi creative, senioriale şi impetuoase.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: