Prim-vicepreşedintele AMR, discuţii cu premierul Orban pe problemele municipiilor

Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) s-a întrunit ieri, la sediul instituţiei din Bucureşti, pentru a discuta probleme cu care se confruntă municipiile din ţară şi va pregăti întâlnirea de marţi după-amiază cu premierul Ludovic Orban.

Prim-vicepreşedintele AMR, primarul Sucevei Ion Lungu, a anunţat anterior că în cadrul întâlnirii cu premierul Ludovic Orban vor fi mai multe teme, iar prima va fi legată de stabilirea unui calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020, care să asigure intrarea ei în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Lungu a mai spus că AMR cere Guvernului ca, începând cu ianuarie 2020, să asigure finanţarea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav.

Totodată, primarii de municipii vor ca stabilirea cotelor din impozitul pe venit, ce revin unităţilor administrativ-teritoriale, să fie făcută prin Legea finanţelor publice locale şi nu prin Legea bugetului de stat, aşa cum s-a întâmplat în anii 2018-2019.

În acest sens, este necesară modificarea, începând cu data de 1 ianuarie 2020, a articolelor 32 şi 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, conform acordului încheiat între UNCJR, AMR şi AcoR, susţin primarii.

AMR mai vrea şi transparentizarea activităţii ANAF şi crearea posibilităţii ca administraţia publică locală să aibă acces permanent la informaţiile privind colectarea IV, care constituie una din sursele de venit a bugetelor locale.

Primarii cer şi reglementarea legală a obligaţiei MFP prin DGFPL de a transmite, începând cu data de 1 ianuarie 2019, trimestrial, către toate localităţile, informaţii privind încasările totale din impozitul pe venit la nivelul fiecărei localităţi, respectiv sumele achitate cu titlu de impozit pe venit atât de contribuabilii mici şi mijlocii, cât şi de contribuabilii mari.

Tot AMR mai solicită premierului constituirea, începând cu anul 2020, a unui fond de creditare nerambursabilă pentru unităţile administrativ-teritoriale, în vederea asigurării contribuţiei proprii a acestora la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile. Potrivit primarilor, contribuţia proprie a localităţilor ar urma să fie finanţată din fond astfel: cuantum de jumătate la semnarea contractului de finanţare a proiectului, iar diferenţa de jumătate, la finalizarea implementării proiectului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: