Lebăda neagră va lovi din nou?

Atunci când politicienii nu mai ştiu ce să inventeze pentru a se impune la vot în faţa rivalilor mai puternici decât ei, în absenţa oricăror elemente strategice din ştiinţele politice, acum mai urâte şi neglijate ca oricând, caută mijloace în ştiinţele oculte, în vrăjitorie, oracole, oniric, în faptul aleatoriu, iar istoria noastră recentă le oferă marfă din belşug. Dar ce este lebăda neagră?

O metaforă bazată pe un fapt natural: lebedele sunt albe de când lumea, numai că din când în când natura se joacă cu ADN-ul frumoaselor păsări de apă şi apare câte un exemplar negru. Fenomenul a aprins imaginaţia serviciilor de PR ale partidelor şi ale candidaţilor mai ales în campaniile electorale care au încercat prin diverse subterfugii să creeze un fapt cu impact mediatic pentru a disloca energii populare folosite apoi în vederea impunerii unui ales al lor.

Conceptul „lebăda neagră“ nu s-a născut, din păcate, în mintea politicienilor şi a politologilor români, ci vine din SUA, de la eseistul Nassim Nicholas Taleb, a cărui carte apărută în 2007, „The Black Swan” (Lebăda neagră), cercetează rolul socio-politic al fenomenului: evenimente greu de anticipat reuşesc să capete un impact major asupra unor state, formaţiuni politice, mari personalităţi şi chiar asupra statu-quo-ului financiar, schimbându-le radical datele, existenţa ori desfiinţându-le pur şi simplu. Impactul acestor evenimente ţine de prejudecăţi ale populaţiei, de gradul de educaţie şi de sensul, forţa mişcărilor politice.

Istoria recentă a reţinut câteva astfel de „lebede negre“: Emil Constantinescu: „Credeţi în Dumnezeu, domnule Iliescu?“, Băsescu: „Domnule Geoană, nici azi-noapte nu v-a plăcut întâlnirea cu dl Vântu?“, iar în 2014 lebăda neagră a venit prin busculadele la vot în diaspora, găurind sarsanaua de voturi a dlui Ponta. Mai sunt şi altele, de la spa-ul („sanitas per aqua“) lui Vântu la ceasul de aur al candidatei stângii…

Cum fapte ca acelea de mai sus nu se întâmplă toată ziua, disperarea fără margini i-a făcut pe competitori să inventeze ei înşişi ţânţari din care să facă armăsari focoşi şi asta încă de la celălalt rând de alegeri prezidenţiale: 1. candidatul e străin de neam, nu e ortodox ca noi toţi şi nu a fost în stare să aibă copii; 2. candidatul are şase case; 3. confruntarea electorală între cei doi candidaţi rămaşi în cursă după primul tur, confruntare care nu va avea loc din motive care nu-şi au rostul în discuţia de faţă; 4. candidatul liberal cică are o cască în ureche pentru a primi indicaţii de la stafful său electoral…, iar încercările continuă probabil până în orele scrutinului. Se vede cu claritate că niciunul din aceste fapte nu poate accede la statutul de lebădă neagră, iar cele etalate acum n-au avut efectele scontate de lansatori, ci alte efecte, unele perverse.

Şi pentru că, cu toate eforturile propagandistice ale scornacilor, lebăda neagră nu a vrut să poposească încă în curtea Cotrocenilor, căutările au intrat într-o fază plină de nervozitate, lacrimi şi injurii determinate de neputinţă. Ceea ce nu iau în calcul căutătorii lebedelor negre este că trebuie să ai baftă de două ori: o dată să dai peste o lebădă neagră, nu vopsită, şi a doua, să ştii/să poţi s-o determini să-şi joace rolul.

Să nu cădeţi în capcană crezând că lebedele negre sunt vânate cu atâta pasiune numai în România. Amintiţi-vă cum zburau cu dezinvoltură pe deasupra capetelor lui Donald Trump şi al lui Emmanuel Macron, ca să nu dăm mai multe exemple. Cu toate zbaterile staffurilor electorale americane şi franceze, însă, lebedele negre şi-au continuat mai departe plutirea graţioasă pe lac, îşi vor creşte puii cu aceeaşi grijă odată cu dansurile, cântecele lor de dragoste ori de singurătate.

Ceea ce mă întristează, însă, este incapacitatea funciară a politicienilor noştri şi a serviciilor de PR, de consultanţă de a se concentra pe durerile unui neam de oameni necăjiţi de guvernări inepte, de a gândi modalităţi concrete de a se pune în slujba cetăţeanului şi a viitorului copiilor noştri, nu a unor lideri care nu binemerită de la poporeni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: