„Chimia – experienţe peste timp”

…Este titlul activităţii care s-a desfăşurat joia trecută la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni în cadrul cercului metodico-ştiinţific coordonat de prof. Liliana Oniciuc cu sprijinul colegei sale Georgeta Despa. Participanţii, profesori de chimie din municipiul Fălticeni, dar şi din zonă au avut plăcuta surpriză de a lua parte la o altfel de activitate decât cele cu care erau obişnuiţi în acest domeniu al chimiei. Liliana Oniciuc, un dascăl dedicat obiectului pe care îl predă de ani buni generaţiilor de la colegiul fălticenean, a gândit întâlnirea profesorilor de chimie ca pe una de suflet. De fapt, s-a dorit împletirea armonioasă a ceea ce au dovedit de-a lungul timpului personalităţile care au predat sau au studiat la această şcoală, cu munca de cercetare a generaţiilor actuale. Astfel s-au marcat cei 149 de ani de la înfiinţarea Gimnaziului „Alecu Donici”, denumire sub care a apărut în urbea de pe Şomuz prestigioasa instituţie de învăţământ, astăzi Colegiul Naţional „Nicu Gane”. Acest aspect a fost prezentat cu profesionalism şi emoţie de prof. Liliana Oniciuc, cea care a apelat la mai multe surse de informare puse la dispoziţie de oameni de cultură din municipiu, cum ar fi familia Gafencu.

Au fost trecute în revistă personalităţile care au dus peste tot în lume numele acestui liceu. Prezentarea a început cu a fost odată…. La 2 noiembrie 1870 îşi deschide cursurile Gimnaziul „Alexandru Ioan I”, cu o clasă de 20 de elevi, apoi între anii 1870-1892 – Gimnaziul „Alexandru Ioan I”, profesori: Vasile Balomir, Nicolae Beldiceanu, V. T. Lovinescu, A. R. Wagner, iar elevi Arthur Gorovei, Ştefan Şoldănescu. Între anii 1892-1923, în condiţiile ministeriatului Spiru Haret şi ale Legii Învăţământului din 1898, se înfiinţează, în toamna lui 1920, primele clase de liceu, iar profesori erau Nicolae Apostol, George Stino, Anastase Spiridonescu, Mihai Stamatin ş.a., iar elevi Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Aurel Băeşu, Constantin Ureche, Aurel George Stino, Anton Holban, Vasile Ciurea, Despina Sadoveanu ş.a.

O altă etapă importantă a existenţei acestei şcoli începe la 1 aprilie 1923, când prin aprobarea Ministerului Instrucţiunii Publice gimnaziul a fost ridicat la rangul de liceu.

Profesori renumiţi la acea dată erau George Stino, Dan Protopopescu, Virgil Tempeanu, Grigore Ilie, Nicolae Tolea, Sorin Gorovei, Gheorghe Ursu, Vasile Ciurea ş.a. iar elevi Ion Irimescu, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, Petre Jitaru, Mihai Şerban, Nicolae Grigoraş, Horia Lovinescu, Gheorghe Diaconescu, Aurel Loghin, Constantin Ciopraga, Mihai Gafiţa, Mihai Băcescu ş.a.

„Istoria colegiului continuă până în zilele noastre, când ne putem mândri cu titlul de «Şcoală europeană» şi cu alte distincţii acordate acestei instituţii pentru strădania dascălilor şi rezultatele obţinute de elevi la şcoală şi în afara şcolii”, a spus prof. Liliana Oniciuc, care a ţinut să mulţumească în mod deosebit conducerii colegiului pentru sprijinul acordat în desfăşurarea activităţilor didactice.

Un moment aparte în cadrul cercului l-a constituit prezentarea unui film, producţie TVR, de la începuturile chimiei ca industrie la Fălticeni, în acel documentar fiind făcută, la vremea respectivă, legătura cu chimia predată în şcoală. Protagonista imaginilor surprinse în colegiu a fost prof. Ana Dascălu, un dascăl dedicat obiectului pe care l-a predat cu pasiune multor generaţii de elevi. Au fost amintite şi alte nume ale profesorilor care au făcut şi fac cinste şcolii, cum ar fi prof. Aspazia Mancu, Eugen Velişcu, oameni dedicaţi şcolii şi semenilor, pentru care, din respect, a fost păstrat un moment de reculegere.

Prinosul de recunoştinţă adus de organizatorii activităţii celor care şi-au dedicat energia şi viaţa în educarea generaţiilor de elevi a fost apreciat de cei prezenţi, iar acest lucru a reieşit din luările de cuvânt. O altă parte a activităţii a fost prezentată de prof. Georgeta Despa, cea care împreună cu elevii pe care îi coordonează a efectuat cercetări asupra dezvoltării boabelor de fasole în diverse condiţii, respectiv udate cu apă de la robinet, cu apă de ploaie şi apă de izvor. Bineînţeles că aici au intervenit şi alţi factori pe lângă pH-ul apei. Aşadar s-a pus în evidenţă interdisciplinaritatea asupra cazului studiat şi necesitatea deţinerii de către elevi a cunoştinţelor din mai multe domenii (chimie, biologie, fizică, informatică).

Au fost prezentate şi noutăţile legate de concursuri şi olimpiade la obiectul chimie de către inspectorul de specialitate Gabriela Ştefănescu, iar la final au fost acordate diplome de excelenţă doamnelor profesoare Ana Dascălu şi Maria Arămescu, pentru întreaga activitate desfăşurată la catedră.

Finalul întâlnirii din laboratorul de chimie al Colegiului Naţional „Nicu Gane” a aparţinut impresiilor care, bineînţeles, au fost la modul superlativ. „S-a dovedit într-adevăr că titlul a fost ales cât se poate de sugestiv, «Chimia – experienţe peste timp», în cadrul activităţii fiind combinate cât se poate de bine componenta psiho-afectivă cu componenta gratitudinii şi cu cea ştiinţifică” a subliniat directorul colegiului, prof. Cristina Nechifor. (M. B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: