Am cunoscut Oamenii şi Omenia

Stimată redacţie,

Scriu din nou ziarului meu de suflet, „Crai nou”, unde şi eu, omul de rând, îmi pot spune durerile, căci la televiziuni sunt invitaţi doar VIP-urile din politică. Şi oamenii de rând au ce spune, ei chiar spun cazuri şi întâmplări adevărate, dar mai rar sunt cei care le scriu să fie cunoscute şi de alţii. Astăzi scriu despre oamenii bolnavi, despre medici, despre spitale.

În aceste vremuri destul de grele, foarte multă lume este bolnavă. Nu numai bătrânii, chiar şi tinerii, o serie dintre ei, suferă de boli grave. Vă vorbeşte un om de aproape 70 de ani care, fiind internat de mai multe ori în spital, poate da sfaturi şi altor bolnavi. Cu mulţi ani în urmă, orice durere o tratam cu indiferenţă. Sufeream, oftam de durere, nopţi nedormite, luam un calmant, dar nu mă prezentam la medic. Mi-era frică să-mi fac o serie de analize, să nu aflu că sufăr de vreo boală grea. În noiembrie 2018, în urma unor dureri insuportabile, m-am prezentat la medicul meu de familie, care m-a consultat şi mi-a dat o trimitere să fac o serie de analize. Am făcut tot ce mi s-a recomandat şi am aflat, în urma rezultatelor, că sufăr de mai multe boli pe care nu le-am tratat la timp. Trebuia să mă internez în spital. Am cerut sfatul unor cunoştinţe, prieteni, rude, întrebând la ce spital să merg. Mi-au recomandat câteva spitale din ţară: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Tg. Mureş. Eu am ascultat sfaturile lor, dar am făcut după judecata mea. M-am internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

Am fost internat la Secţia Urologie şi operat la rinichi (13 decembrie 2018) de către domnul doctor Jurchis Irimie Ionuţ. A fost o operaţie reuşită, dar odată cu aceste investigaţii am descoperit că am probleme la prostată. Cu prostata sufeream de mult, dar… răbdam şi sufeream. Pe data de 7 ianuarie m-am internat din nou la Secţia Urologie şi am fost operat de prostată tot de domnul doctor Jurchis. Operaţie reuşită! Eram atât de fericit că am scăpat de acele probleme cu prostata… Într-o noapte a lunii iunie 2019 am fost dus cu salvarea de urgenţă, iar, în urma investigaţiilor, peste câteva ore am fost operat de ocluzie intestinală la Secţia Chirurgie Generală de către domnul doctor Diaconu Constantin – operaţie reuşită.

După aceste trei operaţii reuşite, starea mea de sănătate s-a îmbunătăţit, dar de foarte mulţi ani sufăr şi de o mare durere la oase, durere la mâini, la picioare şi la coloană. Multă lume suferă în ziua de azi de aceste dureri. Nu am făcut niciodată control medical. Am spus că am şi eu reumatism ca mulţi bătrâni de vârsta mea. Am folosit o serie de unguente (reclamă de la TV), mi-au mai ameliorat durerea, dar fără rezultat. M-am hotărât să merg iar pe mâna medicilor. M-am prezentat la medicul meu de familie din nou, doamna doctor Papuc Ruminiţa Maria, i-am povestit durerea mea şi mi-a dat o trimitere să fac un IRM la nivelul coloanei cervicale. S-a adeverit exact ce a bănuit doamna doctor: discopatie cervicală. Am urmat un tratament scris de dumneaei (o serie de medicamente şi injecţii), iar astăzi mă simt mult mai bine, am scăpat de acele dureri ale spatelui, ale mâinilor şi ale picioarelor.

Am mai scris despre medici în ziarul dumneavoastră, despre spital, dar nu vreau să fiu înţeles greşit. Nu am scris pentru a aduce laude sau a le face reclamă medicilor. Nu au ei nevoie de laudele mele, de reclamă, deoarece prin mâinile lor trec mii de bolnavi. Zilnic la uşa cabinetului lor aşteaptă foarte mulţi bolnavi pentru a fi consultaţi, iar în spital, tot la fel de mulţi aşteaptă pentru a fi operaţi. Nu pot să nu-i pomenesc pe aceşti medici care s-au ocupat de sănătatea mea, să le mulţumesc şi să le sărut acele „mâini de aur” care m-au vindecat.

Mulţumesc Bunului Dumnezeu că mi-a dat gândul de a merge pe mâna medicilor, nu de a asculta „vocea poporului”. Am un respect mare faţă de toţi medicii din spitale. În toate secţiile există medici specialişti, medici de valoare, asistente, iar toate cadrele medicale merită a fi felicitate pentru munca grea pe care o au şi pentru răspunderea atât de mare. Poate există (dar rar) şi unii medici care nu respectă acel „Jurământ al lui Hipocrate”, pe care l-au depus, dar nu poţi acuza toţi medicii de unele greşeli. Un proverb românesc spune: „Numai cine nu munceşte, nu greşeşte”. Aceşti medici au încă un merit foarte mare, că au rămas în ţară şi-i tratează şi salvează pe români. Ei pot fi consideraţi adevăraţi români, patrioţi adevăraţi. Felicitări! O statistică din aprilie 2019 arată că în ultimii 15 ani au plecat din ţară peste 20.000 de medici. Au plecat acolo unde meseria de medic, de asistent este respectată şi plătită bine.

De ce am scris aceste rânduri? Sunt foarte mulţi bolnavi, mai ales bătrâni pensionari. Le recomand acelor bolnavi: aveţi încredere în medici, nu lăsaţi bolile să se agraveze, avem medici profesionişti şi aici, în Suceava, nu bateţi drumurile pe la alte spitale din ţară, cheltuind bani. Astăzi avem un spital modern aici, în Suceava, cu aparatură de care are nevoie orice secţie, iar medicii, asistentele îşi fac meseria, dovedind că sunt adevăraţi profesionişti. Repet: nu aduc laude nimănui. Sunt omul care atunci când cineva face un lucru bun îl laud, iar când face un lucru rău, îl critic. Asta am învăţat de la mentorul meu – Corneliu Vadim Tudor.

Precizez încă un lucru important: până când nu văd cu ochii mei, nu vorbesc, sunt un fel de Toma necredinciosul. Tot ce am scris aici am trăit, am văzut, nu e vocea străzii. Nu pot să nu scriu câteva cuvinte despre domnul director al Spitalului, Vasile Rîmbu, care m-a impresionat până la lacrimi prin declaraţia lui când a fost propus ministru al Sănătăţii. Atunci am auzit vorbele unui român adevărat, un patriot adevărat: „Mulţumesc pentru onoarea care mi-aţi făcut-o, dar eu rămân directorul Spitalului, pentru că am încă multe de făcut aici, în spital”. Felicitări, domnule director!

În încheiere, vreau să menţionez o problemă gravă, pe care o întâmpină foarte mulţi bolnavi. Medicul îţi dă un bilet de trimitere pentru unele investigaţii (decontate de CAS), iar laboratoarele îţi spun că nu mai au fonduri şi te programează peste trei, patru luni. Dacă plăteşti, ţi le fac pe loc. Eu personal am fost în cauză. Nu dau numele laboratoarelor pe la care am trecut, spun doar că am plătit din buzunar 400 de lei, făcându-mi-se pe loc analizele. În situaţia mea sunt mulţi bolnavi.

Cu stimă şi respect, un pacient al spitalului, pensionarul

 VASILE CERLINCĂ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: