În primele 9 luni din an

238 de suceveni prinşi la „muncă nedeclarată”

> Primirea lucrătorilor la muncă fără încheierea de contracte individuale a fost sancţionată de inspectorii ITM cu 40 de amenzi, totalizând un milion de lei, dar şi cu 61 de avertismente

 În totalul acţiunilor de control desfăşurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava în primele trei trimestre ale anului, o pondere semnificativă o deţin cele privind depistarea şi combaterea muncii nedeclarate, respectiv a cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie, cele 1.941 de controale organizate şi desfăşurate de instituţia pe care o conduce s-au materializat în aplicarea a 152 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 103 avertismente şi 49 de amenzi. Şeful ITM Suceava arată că, în perioada la care face referire, inspectorii din subordine au depistat 238 persoane care „prestau” nedeclarat, iar în baza prevederilor art.15, alin. 1 din Legea nr.53/2003, pentru muncă fără forme legale s-au dat amenzi în valoare de 1,19 milioane de lei. În ceea ce priveşte verificarea modului în care sunt respectate prevederile Codului muncii – sancţionând primirea lucrătorilor la muncă fără încheierea de contracte individuale –, personalul specializat al ITM a aplicat 40 de amenzi în sumă de 1,04 milioane de lei, dar şi 61 de avertismente. Inspectorii de muncă au dat 35 de sancţiuni contravenţionale, dintre care cinci amenzi în valoare de 100.000 lei şi 30 de avertismente, pentru primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Primirea la serviciu a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care contractul individual de muncă era suspendat a făcut obiectul unei amenzi în valoare de 20.000 lei, cât şi a două avertismente. Trei amenzi totalizând 30.000 lei şi zece avertismente s-au aplicat pentru primirea la lucru în afara programului stabilit în contractele individuale cu timp parţial. În total, în cele dintâi trimestre, inspectorii Serviciului „Relaţii de muncă” al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au fost angrenaţi în 1.966 de controale, dispunând 4.111 de măsuri de remediere a deficienţelor. Depistate au fost 584 de contravenţii, ele fiind sancţionate cu 390 de avertismente şi 194 de amenzi însumând 1,62 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: