Ziua Limbii Ucrainene

Începând din anul 2018, 9 noiembrie este Ziua Limbii Ucrainene în România. Cu această ocazie, Şcoala Gimnazială Bălcăuţi a organizat, în perioada 8-13 noiembrie a.c., o serie de activităţi educative specifice.

Elevii ciclului gimnazial, coordonaţi de prof. Lăcrămioara Grigorciuc, au fost implicaţi în realizarea unui proiect de activitate extracurriculară intitulat Ziua Limbii Ucrainene. Scopul proiectului a fost dezvoltarea respectului pentru valorile culturii şi tradiţiilor ucrainene. Amintim şi câteva dintre obiectivele activităţii: cunoaşterea importanţei Zilei Limbii Ucrainene, dezvoltarea şi consolidarea dragostei faţă de limba maternă, familiarizarea cu autori provenind din rândul comunităţii ucrainene din judeţul Suceava care au scris în limba română.

În perioada derulării proiectului, 1 – 15 noiembrie a.c., elevii au încercat să răspundă la întrebarea „Ce înseamnă limba ucraineană pentru tine?”. S-au purtat discuţii despre comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română/ ucraineană de pretutindeni. Au aflat că, pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării calităţii limbii române şi pentru a-i sprijini pe românii din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi identitatea naţională, ziua de 31 august a fost proclamată, prin Legea nr. 53/2013, drept Ziua Limbii Române. Elevilor li s-a adus la cunoştinţă că drepturile lingvistice în România sunt asigurate prin legi aferente şi acordă protecţie tuturor limbilor minoritare care există la noi, limbi care sunt vorbite de 10% din cetăţenii acestei ţări. În acest sens, Legea nr. 213/2018 pentru instituirea zilei de 9 noiembrie – Ziua Limbii Ucrainene în România a pus în practică o dorinţă mai veche a etnicilor ucraineni din România, cunoscând faptul că un popor poate exista doar prin păstrarea specificului cultural, tradiţional şi lingvistic.

De asemenea, elevii au realizat postere reprezentative pentru acest eveniment.

Posterul clasei a VI-a a surprins informaţii esenţiale despre cele două limbi: originea lor, faptele de istorie, evoluţia şi dezvoltarea acestora.

 O nouă filă din povestea limbii ucrainene au scris-o elevii clasei a VIII-a. Aceştia au făcu cunoştinţă cu operele autorilor de etnie ucraineană din judeţul Suceava: Ştefan Tcaciuc, Mihai Mihailiuc, Ilie Cojocar, Ioan Negriuc, Ivan Nepohoda, Teofil Reboşapcă, Mihai Voloşciuc, Corneliu Reguş, Ion Cozmei, Ioan Chideşciuc, Eusebie Fraseniuc.

A treia activitate din cadrul proiectului Ziua Limbii Ucrainene s-a desfăşurat împreună cu bobocii de-a V-a. Micii cetăţeni români de etnie ucraineană au realizat un poster plin de culoare şi foarte sugestiv. Cele două limbi primite-n dar de la înaintaşi – limba ucraineană şi limba română – le-au sădit în suflete ca pe două flori care-şi au rădăcinile în solul roman, dacic şi slav. „Florile” au crescut şi înflorit frumos pe lujerul puternic protejat de tradiţiile şi obiceiurile pe care străbunii le-au păstrat cu patriotism şi iubire. Le-au înveşmântat în petale de sentimente pe care le simt atunci când le rostesc. Sunt conştienţi că trebuie să le lase moştenire celor ce vor veni după ei, iar grija faţă de aceste două comori trebuie să fie sprijinită de familie şi şcoală şi se poate realiza doar prin educaţie.

Cu dragoste şi speranţă au sărbătorit Ziua Limbii Ucrainene şi elevii ciclului primar, în cadrul unei activităţi parteneriat între clasa a II-a şi clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială Bălcăuţi – coordonator, prof. Anca Ştiubianu, şi clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială Negostina – coordonator, prof. Delia Martineac.

Elevii bălcăuţeni se bucură de un sistem educaţional şi un mediu social în care cultivarea limbii materne este o normalitate, nu un privilegiu.

CONVALIA HREHORCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: