Leul şi gunoiul de sub preş

Euro îşi continuă marşul către pragul psihologic de la 4,8 lei. Luni, el a făcut un nou pas, atingând un nou maxim istoric. În schimb, dolarul şi francul elveţian s-au depreciat.

Leul şi-a continuat mişcarea descendentă care s-a manifestat de la jumătatea lui septembrie, iar cursul euro a urcat în prima şedinţă a acestei săptămâni de la 4,7667 la 4,7729 lei, tranzacţiile realizându-se în culoarul 4,77 – 4,776 lei.

Deprecierea vine într-un context regional negativ, dar sunt şi mulţi care critică deciziile noului executiv de a prezenta realitatea crudă a stării în care se află economia românească. Creşterea ei, bazată în primul rând pe consum, a dus la o explozie a importurilor, în timp ce exporturile nu au putut să ţină pasul cu ele. Este bine să ţinem adevărul ascuns sub preş şi să urmăm exemplul Greciei sau este mai bine să încercam rezolvarea cât mai rapidă a problemelor?

Cel mai apropiat exemplu este ultimul Black Friday, care s-a încheiat cu noi recorduri de vânzări. Este foarte bine pentru comercianţi şi pentru cei care au cumpărat, dar a fost creat un nou minus în deficitul de cont curent şi cel comercial.

În minuta şedinţei de politică monetară a CA al BNR, care s-a desfăşurat în 6 noiembrie, se aprecia că „o poziţionare mai joasă a raportului leu/euro, potenţial antrenată de diferenţialul ratei dobânzii – mai ales pe fondul relaxării politicii monetare de către Fed şi BCE, precum şi al atitudinii băncilor centrale din Europa Centrală şi de Est –, ar putea sprijini dezinflaţia pe termen scurt, dar, în schimb, ar induce riscuri mari la adresa evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, prin impactul advers exercitat asupra balanţei comerciale şi a contului curent”.

La casele de schimb valutar ale băncilor, cursul de vânzare al euro a sărit de 4,8 lei, maximul de 4,8440 lei/euro fiind înregistrat la OTP Bank în timp ce BCR şi ING practicau un nivel de 4,8410 lei, conform unei platforme financiare.

Cursul dolarului american a scăzut de la 4,3224 la 4,3259 lei.

Moneda elveţiană se deprecia la 1,093 – 1,096 franci/euro, astfel că media ei a coborât de la 4,3685 la 4,3586 lei. Lira sterlină a crescut de la 5,5647 la 5,5938 lei, cel mai mare nivel din 24 iunie 2016, a doua zi după referendumul pentru ieşirea din UE. Actuala apreciere se datorează avansului pe care îl au conservatorii britanici înaintea alegerilor din 12 decembrie, care ar permite semnarea acordului de Brexit. Uncia de aur fluctua între 1.457 şi 1.467 dolari, astfel că preţul gramului de aur stabilit de BNR a scăzut de la 203,6272 la 202,3260 lei.

Perechea euro/dolar se aprecia la 1,1048 – 1,1068 dolari.

Bitcoin era stabil pe platformele specializate, fluctuând între 8.450 şi 8.500 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: