Trecut-au anii !…

Trecut-au anii, dar sunt dator să vă vorbesc despre mine, despre copiii mei, despre nepoţii care s-au născut, despre viaţa de pensionar.

Am 80 de ani, dintre care 46 de ani am fost profesor gradul I de limba română şi 10 ani director coordonator, cetăţean de onoare al comunei Dolheşti.

Pe parcursul carierei de profesor, am avut două lucrări metodico-ştiinţifice pe locul I pe ţară, am publicat 5.078 de articole în presa locală şi naţională şi am scris 330 de cărţi.

S-au născut patru copii, harnici, inteligenţi, preocupaţi la şcoală, liceu şi facultate, olimpici pe liceu. Adrian a ajuns profesor universitar, doctor la Iaşi, Ionel este medic, doctor în Anglia, Anişoara, profesor universitar, doctor la Iaşi, iar Maria medic doctor, în Olanda.

Fiica lui Adrian este pe locul întâi la Facultatea de Arhitectură Bucureşti, doi nepoţi în Olanda, altul în Iaşi – premianţi.

Pentru petrecerea timpului liber al elevilor am avut cerc de pictură, unul din elevi obţinând locul I pe ţară, Marian Petru – anual făceam 300 de ore de pregătire cu elevii pentru examenul la liceu.

Am avut cerc de muzică – 150 de elevi la muzicuţă, locul I la faza naţională cvartet de muzicuţe, 50 de elevi în taraful de muzică populară, 30 în orchestra de muzică uşoară cu zeci de programe în localitate, Fălticeni, Suceava, Bacău, cu zeci de diplome. Am avut cu elevii relaţii excepţionale; în 46 de ani nu am avut niciun corigent şi niciun repetent.

Am diplome de merit, de excelenţă din partea ISJ Suceava, medalii, Meritul cultural.

Am lucrat în CAP ca membru cooperator având norme efectuate pentru a nu-mi lua lotul de folosinţă şi a-mi creşte animalele. Am avut peste 40 de cai, 20 de vaci, 100 de oi, 4 capre, găini, câini etc. Am muncit cele şapte ha cu harnica mea soţie, profesoară de istorie gradul I, cu multă dragoste.

După ieşirea la pensie am devenit ţăran, trudind din greu pe ogoarele lăsate moştenire de bunici şi părinţi. Am tablouri dăruite bisericii pictate de mine. În zilele libere am scris 12 volume Folclor, 8 volume: Ce lume!, 4 volume – Caricaturi; Biserici din comuna Dolheşti – 4 volume; Şcolile din comuna Dolheşti – 3 volume; Pădurea şi pădurarii – două volume; 100 de ani de la Marea Unire; Psihologia ciobanilor – două volume; Psihologia fierarilor – un volum; Etnografie şi folclor – două volume; Momentele vieţii – 3 volume etc.

Am trimis multe articole la ziarul „Crai nou”, dintre care o parte au fost publicate – „Crai nou” care mi-a marcat viaţa cu bucurii şi satisfacţii, cu emoţii şi împliniri – ziarul meu de o viaţă.

Acum fiecare clipă poate fi ultima. Au murit în majoritate colegii de liceu şi mai trăiesc o parte dintre care: Mihai Iacobescu – profesor universitar, Albu Costache – profesor, Pintilie – inginer, Văcanu – tehnician.

Am obiecte pentru deschiderea unui muzeu. Timpul se deapănă pe furiş şi apar amintiri, nostalgii ale vieţii depănate, viaţa este frumoasă dăruită de bunul Dumnezeu.

M-am simţit singur toată viaţa. Moartea ne zâmbeşte tuturor.

VALERIU SANDOVICI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: