În cadrul unei acţiuni dedicate prevenţiei şi controlului diabetului zaharat

Studenţi ai USV au măsurat gratuit nivelul de glicemie la peste 70 de persoane

Studenţii Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, sub îndrumarea şef lucrări dr. Cobuz Claudiu, medic primar diabetolog, au luat parte la o acţiune, desfăşurată în data de 14 noiembrie, dedicată prevenţiei şi controlului diabetului zaharat, care s-a desfăşurat în cadrul farmaciei „Arsene”.

Peste 70 de persoane au beneficiat de măsurarea gratuită a glicemiei, înălţimii şi greutăţii. În plus, studenţii din cadrul specializării Nutriţie şi Dietetică au oferit sfaturi nutriţionale, inclusiv sub formă de pliante create de ei cu acest scop şi supervizate de îndrumător.

Potrivit unui comunicat al USV, în acest an, tema zilei dedicate diabetului a fost „Diabetul zaharat şi familia”. Deoarece este vorba despre o boală care nu doare, nu se vindecă şi, în timp, poate genera complicaţii teribile (amputare, orbire, neuropatie etc.), pacienţii se sperie de cele mai multe ori, pentru că nu există timpul suficient pentru a primi toate informaţiile necesare. Printre problemele cu care persoanele cu diabet zaharat se confruntă se numără şi schimbarea completă a principiilor de alimentaţie, fapt dificil de realizat; deseori, pacienţii nu au informaţii cu privire la ceea ce trebuie să mănânce; alimentaţia pacienţilor se transferă, în multe situaţii, asupra întregii familii.

Pentru persoana cu diabet zaharat, optimizarea stilului de viaţă se încadrează, alături de medicaţie, pe prima treaptă terapeutică. În principal, eforturile nutriţioniştilor sunt axate pe dieta persoanei cu diabet ca fiind modalitatea de a obţine un bun control metabolic, dar şi un stil de viaţă sănătos.

Recomandările nutriţionale pentru diabetici, ca orice dietă prescrisă bolilor cronice, adică pe toată viaţa, nu trebuie să difere cantitativ de a persoanelor sănătoase (de aceeaşi vârstă, talie, sex, activitate fizică), dar au numeroase restricţii calitative. Prescrierea unei astfel de diete pe o perioadă lungă motivează investiţia de timp atât a medicului/nutriţionistului, cât şi a pacientului. O astfel de recomandare legitimează şi crearea unei echipe de îngrijire a diabeticului, mai arată sursa citată. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: