„Bucovina – Leagăn de poveste”

Simpozion de pictură şi rafinament artistic

Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava a găzduit vineri prima ediţie a simpozionului de pictură „Bucovina – Leagăn de poveste”, într-o atmosferă încărcată de sensibilitate, rafinament şi eleganţă artistică.

 Lucia Puşcaşu, artist plastic şi profesor de artă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu, a salutat publicul prezent la eveniment, după care a vorbit despre geneza acestui proiect care a prins viaţă în tabăra artiştilor din perioada 5-14 iulie, la pensiunea „Casa Poveste” din Câmpulung Moldovenesc, acolo unde 13 dintre cei mai renumiţi artişti plastici din spaţiu bucovinean, şi nu numai, inspiraţi de bogăţia peisajului şi a spiritului paradisiac al Bucovinei, şi-au expus trăirile în lucrări de o expresivitate şi de o sensibilitate extraordinară, motivele preferate fiind cele din colecţia pensiunii „Casa Poveste”, satul bucovinean, mănăstirile, casele, obiecte de mobilier, de ceramică, peisaje şi momentele zilei.

Din partea Asociaţiei Vasile Balş Suceava, au participat la debutul evenimentului pr. Constantin Ciupu şi av. Paul Vargan. Părintele a mulţumit publicului pentru prezenţă, precizând că acest simpozion artistic „face posibilă întâlnirea noastră într-un loc care ne oferă căldură spirituală, pentru că arta este o formă a îndumnezeirii prin faptul că aparţine omului intrinsec, arta fiind în acelaşi timp o comunicare între formă, culoare şi substanţă. Expoziţia nu e o formă de exhibiţionism, ci aducerea într-un cadru uman al celor care încearcă să exprime spiritul liber al frumuseţii, al omului, al naturii”. După ce av. Paul Vargan a explicat scopul expoziţiei care „a apărut ca o întâlnire a oamenilor cu frumosul”, subliniind importanţa şi valoarea artistului plastic, deoarece „pictorul explică arta sa pentru ca ochiul să nu rămână doar cu o simplă fotografie”, scriitoarea Doina Cernica şi-a arătat bucuria de a participa la eveniment, mulţumind tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestuia, cât şi invitaţilor care apreciază frumosul şi care aleg să îşi îmbogăţească nu numai privirea, dar şi sufletul prin intermediul întâlnirii cu minunatul ţinut al Bucovinei expus cu atâta măiestrie în tablouri semnate de Cela Neamţu, Costin Neamţu, Lucia Puşcaşu, Liviu Suhar, Oana Ruxandra Hrişcă, Dumitru Macovei, Cornel Ailincăi, Rareş Kerekeş, Nicolai Moroşan, Marilena Murariu, Simona Pascale, Pusa Pîslaru Ionescu şi Ştefan Potop.

Lucia Puşcaşu a prezentat lucrările de pe simeze, motivele şi temele utilizate, tehnicile artistice pentru care autorii au optat în realizarea creaţiilor plastice, cât şi sursele de inspiraţie care au contribuit la naşterea acestor capodopere. Evenimentul s-a încheiat cu un microrecital la chitară şi voce al Anei Creangă, elevă a Colegiului de Arte „Ciprian Porumbescu”. Printre invitaţii prezenţi la simpozion s-au numărat Nicolai Moroşanu, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Suceava, Ion Nedelea, fost redactor-şef al cotidianului „Crai nou”, Antoniu Flandorfer de la Prefectura Suceava, prof. univ. dr. phd, filosofie, şi Sorin Baciu, artist plastic şi profesor la Şcoala de Arte „Ion Irimescu”.

LAVINIA ŢĂRANU; Foto: ADRIAN POPOVICI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: