În primele trei trimestre ale anului

Cincisprezece suceveni şi-au pierdut viaţa în accidente de muncă

> La ITM Suceava s-au comunicat 177 de evenimente încadrate în această categorie, faţă de întregul an 2018, când cercetate au fost doar 68 de cazuri >Cele mai predispuse sunt exploatările forestiere, construcţiile şi transporturile

Lucrătorii Serviciului „Sănătate şi securitate în muncă” al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au organizat şi desfăşurat, în primele trei trimestre ale anului, 685 de acţiuni de control. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că, urmare a abaterilor constate, au fost aplicate 767 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor date ridicându-se la 267.500 de lei. În ceea ce priveşte accidentele de muncă şi bolile profesionale, în 9 luni din a.c., la ITM Suceava s-au comunicat 177 de evenimente încadrate în această categorie, „dintre care 15 soldate cu deces, ca urmare a desfăşurării activităţilor, cât şi patru morţi patologice”.

Conform lui Romeo Butnariu, sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistraţi cei mai mulţi accidentaţi în muncă sunt silvicultura şi alte exploatări forestiere, construcţiile şi transporturile terestre. Ca o comparaţie, pe întreaga durată a anului 2018, accidentate de muncă au fost un total de 68 de persoane, dintre care zece au suferit accidente mortale.

Romeo Butnariu semnalează că, în vederea remedierii neregulilor depistate, pe durata controalelor sau a cercetării accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, inspectorii de muncă pot recurge la mai multe mijloace juridice. Printre acestea se numără impunerea de măsuri cu termene precise de realizare şi raportare, cât şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale principale sau complementare.

„Sancţiunile contravenţionale principale sunt avertismentul şi amenda contravenţională. În funcţie de natura şi gravitatea faptei, inspectorii de muncă pot să aplice una sau mai multe sancţiuni contravenţionale complementare, cum ar fi anularea sau retragerea autorizării de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, sistarea activităţii sau scoaterea din funcţiune a echipamentelor de muncă, atunci când se constată o stare de pericol iminent de accidentare sau de îmbolnăvire profesională”, subliniază Romeo Butnariu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: