Alexandru Grecu şi „Strigătul din noapte al Bucovinei”

Săptămâna trecută a avut loc în Sala de Arte „Elena Greculesi” de la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” lansarea celui mai nou roman al scriitorului Alexandru Grecu, intitulat „Strigătul din noapte al Bucovinei”. După ce directorul bibliotecii, Gabriel Cărăbuş, a rostit un cuvânt de bun venit invitaţilor, l-a felicitat pe autorul acestui roman pentru că a avut curajul să lanseze o carte cu un titlu aşa de sugestiv pentru istoria tragică a Bucovinei din timpul ocupării austro-ungare. Referitor la această lansare de carte, directorul Bibliotecii Bucovinei a spus că reuşita unei cărţi nu depinde de evenimentul de lansare, ci „de modul în care e receptată de către cititor, iar atâta timp cât vom alege să dăm cartea într-o bibliotecă publică, aceasta va ajunge în mâinile a cât mai multor cititori, pentru că fiecare dintre noi trebuie să ştie adevărata istorie a Bucovinei”. Acesta i-a dat cuvântul scriitorului Alexandru Grecu, care a mulţumit publicului pentru prezenţă, cât şi dirigintelui său, care a venit să-l susţină, dl prof. Moroşanu, profesorul lui de istorie din clasele IX-X, care i-a fost un adevărat mentor în descoperirea misterelor din istorie, încurajându-l şi cultivându-i dragostea pentru istorie.

Alexandru Grecu şi-a prezentat romanul care „ilustrează trăirea ţăranului bucovinean din punct de vedere social, politic, economic, militar, care trăieşte în perioada în care Bucovina ajunge sub ocupaţie habsburgică. Fărtăiş Ipache este personajul principal al acestui roman, care chiar a fost martorul acestor evenimente, ca de exemplu Revoluţia de la 1848, Războiul de Independenţă din 1877, Războiul din Balcani din 1913 şi chiar perioada Primului Război Mondial, pe care-l putem cataloga drept un eliberator al Bucovinei, pentru că, după Primul Război Mondial, Bucovina îşi câştigă independenţa. Acum sunt amintiţi încă 10 ani din viaţa personajului principal, într-o perioadă în care, uşor, uşor, începe să se refacă viaţa ţăranului român”. Autorul a mai vorbit şi despre importanţa de a ne cunoaşte istoria, dezvăluind coperta cărţii şi simbolistica ei, afirmând că „Poporul care n-are istorie, n-are viitor! Pentru că istoria trebuie amintită aşa cum e ea, fără simplificare sau amplificare, iar acest citat pe care l-am ales pentru copertă, «Când drumurile se împart, eu cad, dar mă ridic», reprezintă greutăţile pe care le-a înfruntat ţăranul român în perioada în care Bucovina se afla sub ocupaţie habsburgică, câştigându-şi autonomia şi libertatea abia după 143 de ani. Acest capitol al istoriei apare şi pe coperta cărţii mele, călăreţul simbolizând Imperiul Austro-Ungar, în timp ce personajul înstrăinat cu desaga în spate şi cu biblia în mână este românul care, deşi e împovărat de greutăţi, e întărit de credinţa sa şi iată că după 143 ani rugăciunea lui e ascultată, Bucovina ridicându-se în 1918, atunci când România Mare s-a reîntregit”.

Pentru că prof. univ. dr. Florin Pintescu nu a reuşit să ajungă la eveniment, în locul lui a venit istoricul Vasile Chindriş care a vorbit despre romanul lui Alexandru Grecu, considerând că „fără această carte, istoria Bucovinei nu era completă şi cu atât mai mult trebuie să-i apreciem valoarea pentru că această carte nu a fost scrisă nici din interese politice, religioase ori financiare, ci înglobează adevărurile fundamentale ale istoriei tragice a Bucovinei. Cartea se bazează pe povestirea orală, este un roman care surprinde destinul tragic al bucovineanului Ipache care, deşi a fost greu încercat de viaţă, şi-a păstrat vie credinţa în Dumnezeu şi dragostea pentru Bucovina”.

Ulterior, Alexandru Grecu a prezentat cartea de poezii a lui Costică Grecu, creaţii în versuri care vorbesc despre Zahareşti, satul în care a trăit atât autorul romanului, cât şi personajul principal al cărţii „Strigătul din noapte al Bucovinei”. Pentru a oferi o mostră semnificativă din acest volum de poezii, fata cea mare a autorului a recitat poezia „Satul meu”, adevărată capodoperă a spiritului bucovinean, încărcată de o emoţie aparte. Apoi Alexandru Grecu a spus că „este bine să ştim despre toate documentele Bucovinei, despre locurile în care au trăit bunicii şi părinţii noştri, să ne cunoaştem istoria şi să nu trăim ca nişte răsfăţaţi, iar în fiecare zi să-i mulţumim Domnului pentru că a dat pace pe pământ şi înţelegere între oameni, pentru că nu mai trăim în vreme de război”. De o modestie şi de o sinceritate extraordinare, Alexandru Grecu, a recunoscut că nu are studii superioare, dar că a fost pasionat de istorie încă din clasele mici, împărtăşindu-le invitaţilor o amintire personală despre ziua în care a fost singurul din clasă care nu a picat la o lucrare de control neanunţată la istorie, uimindu-l chiar şi pe profesorul lui. Acest lucru, aşa cum explică autorul, se datora faptului că întotdeauna citea câte două sau trei lecţii de istorie dinainte, din „curiozitate pentru istorie”, peste ani înfiinţând şi un muzeu înscris în patrimoniul naţional, care găzduieşte 55 de colecţii şi 330 de piese originale.

După ce a mulţumit încă o dată invitaţilor şi familiei pentru susţinere şi apreciere, Alexandru Grecu a vorbit despre proiectele lui viitoare şi anume despre cele trei cărţi pe care urmează să le publice în viitorul apropiat, „Stroieştiul apărat de un ostaş german”, „Meseriile pierdute din Bucovina” şi „Despre localităţile pierdute din podişul Sucevei”. Inspirat din relatările fiilor lui Fărcaş Ipache, personaj real care a trăit în timpul ocupării Bucovinei de către Imperiul Austro-Ungar, romanul „Strigătul din noapte al Bucovinei” evită ficţiunea şi plagiatura, prezentând fără niciun fel de înflorituri adevărata istorie a Bucovinei, romanul constituindu-se sub forma unui adevărat document istoric, autorul dorind ca prin intermediul acestei scrieri să arate faptele exact aşa cum s-au petrecut în Bucovina. Şi pentru că Alexandru Grecu consideră că fiecare dintre noi are dreptul să cunoască şi să acceseze adevărata istorie a Bucovinei, la sfârşitul evenimentului fiecare participant a primit câte un exemplar din romanul său „Strigătul din noapte al Bucovinei”, însoţit de autograful şi de mulţumirile sale.

 LAVINIA ŢĂRANU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: