Tranzitul planetei Mercur, observat la Horodnic de Jos

 După cum se ştie din mass-media, evenimentul astronomic major al anului 2019 îl constituie tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui din data de 11 noiembrie 2019. Acest lucru se întâmplă în general de 13 ori pe secol, atunci când planeta Mercur şi Pământul se află în linie dreaptă. Pentru astronomii amatori evenimentul este un prilej deosebit de a vedea planeta Mercur ca un mic disc negru pe suprafaţa gălbuie a Soarelui. Întrucât planeta Mercur are diametrul în jur de 10 secunde de arc, comparativ cu diametrul Soarelui care are diametrul de 30 minute de arc, cu ochiul liber, chiar cu filtre adecvate, Mercur nu poate fi văzut pe suprafaţa Soarelui. Pentru aceasta sunt necesare instrumente astronomice.

La Horodnicul de Jos, un grup de entuziaşti a observat la observatorul astronomic al subsemnatului tranzitul planetei Mercur.

Printre aceştia se numară: prof. Ilie Cosovanu de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, însoţit de elevii Aeonoaiei Eduard, cl. a XI-a, şi Ţehanciuc Alexandru, cl. a XII-a, scriitoarea de ştiinţă Viorica Vlaişan, împreună cu eleva Denisa Olaru, cl. a X-a, de la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuţi ş.a.

S-au făcut observaţii vizuale, fotografice şi prin proiecţie cu un telescop dobsonian 250/1250, o lunetă 100/1500, o lunetă 90/1000 şi, în premieră, cu un binoclu solar, adus recent de astronomul amator Thomas Goodey.

În prima parte, instrumentele au fost aşezate într-un garaj cu uşa spre vest, apoi, după ce Soarele a coborât în spatele unui gard, observaţiile au continuat după gardul respectiv. Vremea a fost excelentă, tranzitul a fost observat până aproape de ora 16.30, deoarece, după aceea, Soarele a coborât în spatele munţilor. Menţionăm că, la ora României, tranzitul a început la 14.35 şi s-a terminat la 20.03, dar din România a putut fi văzut până la asfinţitul Soarelui.

Alăturat prezentăm câteva imagini.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: