În cadrul unui proiect al Muzeului Bucovinei organizat la Cetatea de Scaun a Sucevei

Elevii suceveni au ocazia să devină gramătici şi logofeţi

Muzeul Bucovinei organizează, la Cetatea de Scaun a Sucevei, proiectul de educaţie muzeală cu tema „Atestarea documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei”.

Prin proiectul educaţional, Muzeul Bucovinei doreşte ca elevii să cunoască începutul scrierii cu caractere chirilice. Slava veche a devenit în perioada medievală limbă de redactare a textelor bisericeşti, ca dialect slav cult, ca limbă liturgică şi de cancelarie, pentru acte diplomatice, manuscrise, cărţi, inscripţii pe veşminte, în picturi bisericeşti, legende sigilare, explică organizatorii.

Scopul proiectului este cunoaşterea noţiunilor cu privire la caracterele chirilice din primul act de atestare documentară a Cetăţii de Scaun, introducerea în atmosfera medievală, astfel încât elevii vor fi scriitori ai cancelariei (gramătici, logofeţi), încercând traducerea şi descifrarea documentului, având ocazia învăţării scrierii în chirilică şi a instrumentelor de scris din acea vreme.

Activitatea se desfăşoară pentru clasele de elevi (VII, respectiv IX-XI), organizate pe bază de programare la numărul de telefon 0784275644 sau la Casa Custodelui. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: