Cine a inventat primul telefon mobil?

Astazi, telefonul mobil este un dispozitiv extrem de complex, care se poate transforma cu usurinta intr-un puternic instrument de lucru. De pe un telefon mobil modern poti administra servere, poti crea documente, poti urmari filme, te poti juca si in general te poti bucura de absolut toate avantajele pe care in trecut ti le ofereau doar computerele forte puternice.

Desi cu totii ne folosim de telefonul mobil, putini stiu cu exactitate care este istoria acestui dispozitiv. Cand au inceput oamenii sa se detaseze de fir si sa inceapa comunicarea prin semnal GSM?

Martin Cooper, omul caruia i se atribuie inventia primului telefon mobil

Anul in care s-a vorbit prima data la telefon fara a fi nevoie de un fir a fost 1973. Martin Cooper este cel care a realizat prima convorbire mobila cu ajutorul unui dispozitiv pe care l-a creat in cadrul companiei la care lucra: Motorola.

Dispozitivul creat de Cooper nu avea aproape nimic in comun cu dispozitivele pe care le purtam zilnic in buzunar: Avea 1.3 kg, era lung de 23 de centimetri si asigura pana la 30 de minute de convorbiri.

Telefonul a ajuns pe piata abia 10 ani mai tarziu, la un cost de 3995 de dolari, o suma pe care putini si-o permiteau la vremea respectiva. A fost, insa, un cost justificat, in conditiile in care suma investita pentru cercetare si dezvoltare a depasit 100 de milioane de dolari.

Pana in 1983 au mai existat tentative de telefoane mobile, insa erau dispozitive complexe, care cantareau peste 9 kg, asadar, nu putem spune ca erau 100% mobile.

Evolutia a fost una rapida dupa 1983

In 1984, cei de la Bell Labs au inventat primul telefon care putea sa treaca de la o arie celulara la alta iar odata cu trecerea timpului au aparut telefoane cu dimensiuni din ce in ce mai mici. Desi generatia de telefoane din anii ’80 era scumpa si greoaie, aceasata a ajuns in 1987 sa aiba peste 1 milion de abonati americani.

Abia din anii ’90 transmisia a inceput sa se faca in sistem digital, ceea ce a dat nastere unor noi dispozitive si a eliminat o multime de probleme avute cu telefoanele mobile initiale: nu mai existau interferente, conectarea cu reteaua se facea rapid iar dispozitivele erau din ce in ce mai mici si mai usor de purtat. Astfel, telefoane cu greutate intre 100 si 200 de grame devin standard iar faptul ca din ce in ce mai multe firme produc dispozitive mobile da nastere unei evolutii extrem de rapide:

  • Aparatele devin mai ieftine;
  • Interesul pentru ele devine din ce in ce mai mare;
  • Apar tot felul de tehnologii interesante.

Tehnologiile celei de-a doua generatii de telefoane cuceresc lumea

Mesajul SMS creaza o adevarata revolutie in 1993, atunci cand este introdus pentru prima data in Finlanda. Acesta devine un mod de comunicare pe care tinerii il adopta imediat. Usor, usor, incep sa fie transmise fisiere multimedia prin intermediul telefonului, sa fie transmise reclame si sa se realizeze plati comerciale pentru utilizati.

In 1999 a avut loc cel mai mare pas catre telefoanele moderne insa: internetul direct pe dispozitivele mobile. Acesta a aparut in Japonia si a creat un culoar perfect pentru o multime de activitati noi de pe telefoane.  In zilele noastre pare banal sa transmiti un mesaj pe internet, pentru ca deja foarte multi oameni sunt conectati fie cu linii fixe fie cu conexiuni mobile, dar in `99 aceste dispozitive cu internet porneau o revolutie.

Telefoanele in 2019

Astazi, un telefon mobil este mult mai puternic decat era un server puternic in urma cu 20 de ani. Pe un dispozitiv de dimensiuni reduse care incape intr-un buzunar pot fi rulate aplicatii din ce in ce mai complexe. Cu tehnologia 5G, care urmeaza sa se lanseze in curand, totul va fi la super-viteza.

In cazul telefoanelor, aplicatiile nici nu mai trebuiesc descarcate, pentru ca la vitezele la care se vehiculeaza ca ar functiona 5G, acestea vor putea fi descarcate direct de pe serverele de gazduire web ale companiilor specializate. Iata cu revolutia comunicatiilor mobile va impulsiona si sectorul de gazduire internet si servicii conexe, pentru ca daca vor dori sa ramana competitive, companiile din acest domeniu trebuie sa investeasca pentru modernizarea data-centerurilor pe care le detin. Ramane sa vedem ce rezerva viitorul acestui dispozitiv care il folosim din ce in ce mai mult in viata de zi cu zi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: