Primăria Suceava renunţă la suprafeţe forestiere care ar putea bloca preluarea Parcului „Şipote” şi a Pădurii Zamca

>„Sper ca, până la sfârşitul anului, să fie dată hotărârea de Guvern privind preluarea, astfel încât să nu pierdem finanţarea europeană pe care intenţionăm să o accesăm” a precizat primarul Ion Lungu > În cauză sunt parcele în litigiu, care însumează circa 3 hectare, care ar afecta demersurile autorităţilor municipale în intenţia de amenajare a unei zone de agrement în centrul urbei

Consiliul Local Suceava a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, înaintarea către Guvernul României a propunerii de emitere a unei hotărâri privind transmiterea, cu titlu gratuit, din domeniul public al statului şi din administrarea Romsilva în domeniul public al municipiului Suceava şi administrarea Consiliului Local Suceava a pădurilor-parc din jurul Sucevei. Demersul este unul de actualizare a proiectului trecut de deliberativul municipal în luna iunie 2019, acesta având ca scop excluderea unor suprafeţe forestiere care fac obiectul unor litigii diverse. Iniţial, primarul Ion Lungu a arătat că „deţinătorii suprafeţelor se judecă cu Romsilva, iar în măsura în care hotărârile vor rămâne definitive, vor fi preluate, prin acte adiţionale, la municipalitate”. „Am avut discuţii la nivel guvernamental şi la Romsilva, unde am fost atenţionaţi că în măsura în care nu mergem pe legislaţie clară, proiectul de hotărâre va fi respins. Nu va fi avizat de către Romsliva şi, nici într-un caz, de către Ministerul de Justiţie. Ca atare, am avut noi discuţii la Romsilva, şi am scos toate suprafeţele de teren care sunt în litigiu la Direcţia Silvică, cu rămânerea în patrimoniul acesteia” a precizat şeful executivului municipal. Lungu a precizat că este vorba despre parcele neintabulate care însumează circa 3 hectare, dar care ar afecta demersurile autorităţilor municipale de transferare a Parcului Şipote şi Pădurii Zamca. „S-a constatat că este mai bine să nu le preluăm, pentru că s-ar putea ca acestea să blocheze hotărârea de Guvern. Proiectul modificat îl vom înainta la Romsilva centrală, şi de acolo şi la Garda Forestieră. Sper ca, până la sfârşitul anului, să fie dată hotărârea de Guvern, astfel încât să nu pierdem finanţarea europeană pe care intenţionăm să o accesăm” a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Prin Legea nr. 220 din 2018 – iniţiată de către parlamentarii judeţeni şi aprobată în forul legislativ naţional, municipiul Suceava a reuşit să obţină promisiunea transferării, de la Ocolul Silvic Pătrăuţi, a unui total de 156,28 de hectare, constând în 50,56 de hectare din „trupul Cetate-Brădet”, zona „Şipote”, şi a 105,72 de hectare din trupul „Zamca”. Parcul „Şipote” ar urma să facă obiectului unui proiect de amenajare, cu fonduri europene nerambursabile, unei zone de agrement.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: