La rând

Cred că aţi observat şi dumneavoastră că de o bucată de vreme (bună, aş îndrăzni să evaluez) nu am mai fost martorii unor cazuri grave de corupţie. Mai degrabă dinspre românii intervievaţi cu ocazia alegerilor în Germania sau Anglia mai auzeai că „mă întorc acasă când nu va mai fi corupţie…”. Se pare că, făcută apăsat de ruşine în România, şi-a luat fuştele şi cocoşeii şi a întins-o pe alte coclauri, lăsându-i pe români să se înveţe cu comportamentul moral şi onest.

Mai cred că se împlineşte astfel dorinţa unor şefi de popoare europene civilizate de a face din acest popor al nostru unul cinstit şi corect, scoţându-l de sub influenţa hoţiei, nemuncii, şmecheriei, înşelăciunii etc. Sper să se întâmple repede toate acestea, până nu instalează ai noştri microbul şi în raiul lor, astfel încât ei, ca şi noi, să se simtă (sau să fie) siliţi să emigreze, în Africa, de exemplu, că în America nu-i primeşte nimeni.

Stă lumea din ce în ce mai prost cu morala. Abdicarea conform noilor comandamente ale libertăţii, de la firescul control al autocenzurii, a fleşcăit principiile cele vechi şi ferme care făceau să funcţioneze totul după reguli şi norme, şi explică în bună măsură dispreţul faţă de acestea.

Corupţia este o strategie prin care obţii ceva la care nu ai dreptul. Şi chiar dacă se practică de când lumea, iată că lumea nu i-a găsit leacul. Nici bătaia, nici spânzurătoarea, nici alte mijloace nu au eradicat această hoţie „nobilă”, căreia noi i-am adăugat ceva perfecţiune. Care pe mulţi îi oripilează, dar la care ar apela cu ochii închişi, dacă li s-ar oferi ocazia.

Cum însă am fost făcuţi celebri pentru această „ocupaţiune”, se clamează că am ocupat, noi, românii, sala. Nimeni dintre acuzatori nu vrea să vadă câţi doritori stau pe la uşi, geamuri, hogeaguri sau alte ieşiri-intrări, păzind clipa când s-ar putea strecura şi ei înăuntru. Şi nu stau fără folos, pentru că la noi, iată, fenomenul, statistic cel puţin, pare a se diminua.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: