Guvernarea şmecherilor

Şmecheria românească ne e bine cunoscută de la Păcală încoace, dar să ajungă şmecheria şi tupeul doctrină politică şi comportament guvernamental într-o ţară democratică nu cred că a anticipat cineva. Evident că e vorba de guvernul şi majoritatea de guvernământ social-democrate, care tocmai şi-au încheiat deloc glorios mandatul. Va rămâne în istorie ca guvernul şmecheriilor şi al agramaţilor. Să nu vă închipuiţi, însă, că numai social-democraţii deţin monopolul şmecheriei. De demonstrat.

Nu voi cita decât câteva ziceri de şmecheri: „Îmi plac curvele, dar nu în politică”, a zis Eugen Teodorovici. Codrin Ştefănescu: „Avem miniştri cu probleme penale pentru că putem.“ „PSD este ţinta predilectă a personajelor toxice care, împreună, unit, formează statul(sic!) paralel.“ Dragnea: „Eu nu vreau să plec ca prostul din această viaţă şi din această funcţie”, „Am hotărât să ne facem noi Guvernul, şi nu alte instituţii”. Claudiu Manda, către Ponta: „Lumea urăşte trădătorii ca tine. Nu vor să audă de tine. Dacă nu crezi, deschide frigiderul“… Sunt unele şi mai urât-buruienoase, pe care nu le suportă hârtia, nici tastatura calculatorului! Nu e zi să nu ne lovim de ele, să nu dăm de şmecheri şi şmecherii, de tupeu şi neruşinare, fiindcă oamenii de caracter, competenţii şi gentlemenii din politică sunt pe cale de dispariţie.

Ce au căutat şi ce caută astfel de indivizi în fruntea României? Puneţi-i (când votaţi!) lângă iluştrii noştri bărbaţi de stat, stâlpi ai românismului, făcători de ţară precum Mihail Kogălniceanu, Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Brătienii, P.P. Carp, Iuliu Maniu, Al.I. Cuza, Take Ionescu, Alexandru Vaida-Voevod, Constantin Stere, Samoilă Mârza, Gheorghe Pop de Băseşti, Sextil Puşcariu, Iancu Flondor, Ion Nistor… Cum au ajuns în fruntea României inşi incompetenţi, dar plini de şmecherie, dubioşi, adevăraţi ţepari, care nu se pot exprima corect în limba română, care nu iubesc şcoala şi cultura naţională, care urmăresc numai şi numai interesul personal?

Evident, au ajuns prin votul nostru în 2016 şi niciun stat paralel, nici Coldea, nici Soros, nici nimeni altcineva nu ne-a pus pistolul la tâmplă să-i votăm ori să nu-i votăm. Ceea ce înseamnă că am votat în necunoştinţă de cauză şi asta deoarece respectivii trăiau alături de noi, multe din faptele lor fiindu-ne cunoscute. Am sperat că se vor schimba şi-i vor sluji cu abnegaţie pe toţi cetăţenii? Când au mai făcut-o?

Răul însă este cu mult mai mare: ajungând ei politicieni de vază şi văzându-se pe cai mari, s-au dat în stambă: au reuşit să distrugă mare parte din realizările înaintaşilor. Ne-am îndepărtat de civilizaţia Europei Occidentale şi de Uniunea Europeană care ne-a făcut favoarea de a ne primi, deşi nu eram pregătiţi. I-au ridicat în slăvi pe hoţi şi corupţi, lăsând victimele în disperare, au împărţit banii ţării preferenţial, ei şi ai lor luându-şi partea leului, şi-au aranjat pilele, neamurile şi ţiitoarele în posturi bine remunerate, ne-au făcut de ocară ba chiar de râs în Europa civilizată, în lume…

Nici în ultimul ceas n-au renunţat la şmecherii: deşi sunt parlamentari cu acte în regulă, n-au participat la şedinţa de învestire a noului guvern pentru că liderii măreţi le-au interzis de frică să nu trădeze la vot. Nu mai bine îi legau? Asta era democraţia pentru ei, ca să vedeţi de câtă libertate s-au bucurat politicienii fostei majorităţi de guvernământ. Aşadar, hotărârea liderilor şmecheri a fost întotdeauna decisivă. Oricum mult mai importantă decât votul membrilor de partid, a căror părere nici n-a contat vreodată, chiar dacă sunt alintaţi cu „colegii noştri“, „oastea pesedistă“, poporul pesedist.

Guvernarea şmecherilor pare să se fi încheiat, dar nu sunt aşa de sigur că odată cu ea au pierit şi şmecheriile. Şi asta deoarece modelele politicienilor şmecheri, atotştiutori şi autoritari sunt încă la modă. Ba chiar vor mai culege multă vreme voturi de la cei ce refuză să se informeze, să înţeleagă mersul vremii şi să priceapă adevărul. Doar nu degeaba fosta guvernare a lăsat de izbelişte educaţia şi cultura naţională, iar televiziunile s-au făcut slugi la partide şi lideri măreţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: