Deputatul PNL Ioan Bălan vrea să ştie

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a cerut noului ministru al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, informaţii privind posibilitatea finanţării lucrărilor de infrastructură din Moldova din fonduri europene nerambursabile.

Bălan consideră că învestirea lui Boloş în funcţia de ministru al Fondurilor Europene reprezintă o mare oportunitate pentru România, în primul rând prin şansa deosebită de a avea un excelent specialist în această funcţie, care dă speranţa că într-un termen rezonabil se va putea evita dezangajarea unor fonduri nerambursabile.

El îl asigură pe noul ministru de sprijinul său parlamentar pentru orice demers care ar putea conduce la creşterea utilizării fondurilor europene pentru investiţii sustenabile în ţară.

Bălan spune că ultimele guverne au abandonat utilizarea fondurilor europene nerambursabile pentru cel puţin trei proiecte majore pentru Moldova, şi anume Autostrada Unirii, drumul expres Suceava – Ploieşti, linia de cale ferată de mare viteză Suceava – Bucureşti.

„Mai mult decât atât, ultimul guvern a avansat soluţia păguboasă şi iluzorie potrivit căreia aceste proiecte vitale pentru Moldova se vor realiza în parteneriat public-privat, urmând ca investiţia să se amortizeze prin taxele plătite de cetăţenii români care vor dori să circule pe aceste elemente de infrastructură”, mai arată Ioan Bălan.

Totodată, deputatul Ioan Bălan îşi exprimă convingerea că noul ministru va face publică situaţia deosebit de gravă găsită la Ministerul Fondurilor Europene şi îi cere să prezinte valoarea la care se ridică fondurile europene nerambursabile aflate în riscul major de a fi pierdute la data de 4 noiembrie 2019.

Parlamentarul liberal cere să i se spună şi ce deficienţe majore au condus la agravarea acestor riscuri.

„Având în vedere faptul că în anii precedenţi Comisia Europeană a agreat de principiu să finanţeze din fonduri europene nerambursabile aproape toate obiectivele de investiţii din Moldova, vă solicit să precizaţi în ce măsură se mai poate negocia la Bruxelles finanţarea Autostrăzii Unirii, a drumului expres Suceava – Ploieşti şi a liniei de cale ferată Suceava – Bucureşti prin intermediul fondurilor europene”, cere Ioan Bălan.

Mai mult, parlamentarul liberal sucevean solicită ministrului să precizeze dacă prin anularea standardelor de cost pentru infrastructură, Guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă a creat un risc major pentru dezangajarea unor resurse financiare europene nerambursabile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: