În urma apelului făcut de procurori

Curtea de Apel le-a modificat pedeapsa

Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împotriva sentinţei penale formulate la finele lunii februarie a acestui an de Tribunalul Suceava, prin care se dispusese achitarea a doi inculpaţi, primul pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iar al doilea pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, modificând pedepsele. Astfel, prin hotărârea din 8 noiembrie a Curţii de Apel Suceava, definitivă, s-a desfiinţat în totalitate sentinţa penală apelată şi, în rejudecare, s-a dispus condamnarea primului inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală (24 de acte materiale), precum şi condamnarea celui de-al doilea inculpat la pedeapsa de 4 ani de închisoare, cu executare, pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală (24 de acte materiale). Cauza penală a fost formată în urma sesizării Tribunalului Suceava prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, întocmit în luna august 2017, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi pentru infracţiunile cu privire la care au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Suceava.

Probatoriul administrat în cauză a relevat că o societate comercială din judeţul Suceava, ce are ca obiect principal de activitate efectuarea de lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor, administrată din anul 2004 de primul inculpat, în desfăşurarea activităţii economice s-a aprovizionat în mod constant cu combustibil, necesar în vederea alimentării utilajelor şi autovehiculelor utilizate, principalul furnizor de motorină fiind o societate tot din judeţul Suceava. „În paralel cu achiziţionarea în realitate de cantităţi de combustibil de la această societate, primul inculpat a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii şi pretinsa achiziţie a altor cantităţi de combustibil pe care i le-ar fi livrat un al doilea furnizor, fictiv, respectiv o societate administrată de al doilea inculpat. Astfel, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, primul inculpat, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii operaţiuni economice fictive, respectiv achiziţia în baza a 24 de facturi şi avize de însoţire a mărfii, a cantităţii de 440.080 litri de motorină Euro 5, în valoare de 1.757.093 lei. Înregistrarea acestor operaţiuni fictive în evidenţele contabile a avut ca scop obţinerea de avantaje fiscale pentru societate, respectiv majorarea nejustificată a cheltuielilor societăţii cu suma pretins plătită pentru combustibilul „achiziţionat”, precum şi deducerea nejustificată a TVA-ului aferent operaţiunilor de achiziţie” se arată în rechizitoriu. Prin această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 702.837 lei, prin deducerea ilegală a TVA în sumă de 421.702 lei şi sustragerea de la plata impozitului pe profit în sumă de 281.135 lei. „În activitatea sa infracţională, primul inculpat a fost sprijinit în mod esenţial de către al doilea inculpat, care i-a furnizat facturi fiscale şi avize de însoţire false, care atestau în mod nereal livrarea cantităţii menţionate de motorină. De asemenea, al doilea inculpat i-a furnizat primului contul bancar al societăţii pentru a se efectua aşa-zise plăţi ale operaţiunilor fictive, pentru a crea aparenţa de legalitate şi realitate, însă sumele de bani virate cu titlu de plăţi au fost retrase în numerar în cea mai mare parte, nefiind folosite în activitatea economică a societăţii aşa-zis furnizoare” mai spun procurorii. Pe perioada anchetei, prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost achitat integral de societatea administrată de primul inculpat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: