Bucureşti – Romexpo

Târgul de carte „Gaudeamus”, ediţia a XXVI-a

> Scriitorul sucevean Vlad Sibechi, la debut editorial

La cea de-a XXVI-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus, ce se va desfăşura în perioada 20-24 noiembrie a.c., scriitorul sucevean Vlad Sibechi îşi va lansa cartea de debut „Meditaţiile bătrânului despre libertate”, volum de versuri.

„Poet adevărat (în sensul deplin al cuvântului), Vlad Sibechi şi-a amânat ani de zile debutul. Astăzi iese, iată, în piaţa publică (a literaturii, fireşte) cu un volum puternic, ale cărui grupaje, oricât de diferite ca problematică, sunt unite de aerul tare al imaginilor, câmpuri metaforice pregnante. Cu rădăcinile în stranietatea suprarealiştilor – trecut prin Virgil Mazilescu şi prin optzeciştii substanţiali, Vlad Sibechi pare să-şi externalizeze trăirile (ale istoriei mici, concrete, realiste) în scenarii fantasmatice şi, cu toată agresiunea implicată, luminoase. Abia astfel atrocele devine tolerabil. E modul lui de a se salva, pe pagină şi în viaţă. Pe cât de multă „ştiinţă poetică”, vizibilă mai ales în tăietura precisă a versului, pe-atât de multă existenţă în poezia aceasta: un echilibru care face ca efectele să aibă o luminozitate ce se traduce în emoţie, a se citi frumuseţe. Strania frumuseţe în care durerea devine contemplaţie pură” scrie prorectorul USV, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, iar poetul Claudiu Komartin, o altă voce critică autorizată, spune despre volumul lui Vlad Sibechi: „Spre deosebire de atâţia tineri care au parte de înşelătoare confirmări în premii la concursuri pentru poeţi nedebutaţi, Vlad Sibechi nu s-a grăbit, iar asta a fost în favoarea scrisului său: Meditaţiile bătrânului despre libertate e exact ce trebuie să fie un debut la treizeci şi ceva de ani. Depăşind influenţele iniţiale venite dinspre suprarealism, trecut pe la şcoala fastuoşilor Dimov, Ursachi şi Mureşan, Vlad a asimilat şi personalizat aceste experienţe într-o formulă care nu are nicio legătură cu scriitura minimală, postumanismele şi mâţâielile aseptice la modă în vara asta. Cu «sinceritatea pusă pe lama cuţitului» se scrie poezia unuia care a trecut prin toate crizele de creştere, iar acum, la capătul acestui periplu prin propriile vârste, dar şi prin vârstele poeziei româneşti din ultima jumătate de secol, are de rezolvat oboseala inevitabilă „de a mai spune ceva”.

Reamintim că Târgul de carte „Gaudeamus” este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă, cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional din România dedicat cărţii are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.

Târgul se desfăşoară anual la Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 300 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: