Nivelul xenofobiei în Ucraina. Romii, africanii şi românii, văzuţi cel mai rău de ucraineni

Nivelul de xenofobie a scăzut în Ucraina, însă cele mai rele atitudini sunt manifestate faţă de africani, romi şi români. Cercetarea sociologică a fost realizată de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev în perioada 6 – 16 septembrie. În total au fost intervievaţi 2035 de respondenţi, potrivit Agenţiei BucPress.

Nivelul xenofobiei din Ucraina a scăzut oarecum de-a lungul anului, potrivit Institutului. Studiul a fost realizat în baza scării sociologului american Emory Bogardus. Respondenţii au răspuns cât de strâns sunt dispuşi să tolereze reprezentanţii fiecărui grup. Aceasta se numeşte distanţă socială.

Distanţa socială are parametrii minim 1 (sunt de acord să fie admis ca membru al familiei), maxim 7 (nu ar permite să se afle Ucraina).

În Ucraina, cea mai mică distanţă socială este înregistrată faţă de ucrainenii vorbitori de limbă ucraineană şi rusă (index 2,2, respectiv 2,7). Adică, majoritatea respondenţilor sunt dispuşi să permită membrilor acestor grupuri să devină membri de familie şi prieteni apropiaţi.

Apoi, există mai multe grupuri etnice – polonezi, evrei, tătari din Crimeea, canadieni, americani, germani. Toate au un indicator de aproximativ aceeaşi distanţă socială – 4.1-4.3.

Topul ierarhiei distanţelor sociale: francezii (4,4), românii (4,7), africanii (5,2). Romii s-au clasat pe ultimul loc (5,4). Cu alte cuvinte, faţă de aceste grupuri este înregistrat un mai mare nivel de intoleranţă.

Nivelul din Ucraina a crescut cu unele fluctuaţii: din 1994 până în 2007 a crescut de la 3,5 la 4,3 puncte (acesta este nivelul maxim pentru toate timpurile de observare); din 2008 până în 2013 indicele a scăzut la 4,0 puncte; în septembrie 2019 a revenit la nivelurile din 2013. (Agenţia BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: