Decizia privind majorarea salariului minim va fi luată până la sfârşitul lunii

O decizie privind majorarea salariului minim brut garantat pe ţară va fi luată de Guvernul Orban până la sfârşitul lunii noiembrie, a anunţat luni Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al executivului.

“Decizia va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor şi sindicatelor, iar obiectivul Guvernului este ca acest proiect de hotărâre să fie înaintat în dezbatere Guvernului pentru a fi finalizat şi adoptat până la sfârşitul lunii noiembrie”, a spus Dancă.

Premierul a avut luni o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu şi ministrul Muncii Violeta Alexandru pe tema salariului minim garantat. În cadrul întâlnirii a fost analizată propunerea fostului guvern şi au fost evaluate consecinţele majorării salariului minim pentru anumite domenii economice care angajează preponderent muncitori la acest prag al salarizării. Totodată, Dancă a mai spus că se vor mai face analize la nivelul modului în care majorarea trebuie aplicată pentru a nu afecta profitabilitatea companiilor sau lovi în companiile private care nu pot susţine costurile suplimentare cu forţa de muncă.

“Principalele direcţii pentru stabilirea salariului minim pentru 2020 vor avea în vedere o serie de indicatori obiectivi, legaţi de activitatea economică, care pe de o parte să răspundă nevoii de a creşte salariul minim şi puterea de cumpărare, iar pe de altă parte să nu majoreze costurile din mediul privat”, potrivit lui Dancă.

În această analiză se va ţine cont de creşterea economică pentru anul în curs, de nivelul inflaţiei, de indicele productivităţii muncii şi, de asemenea, de o analiză calitativă asupra impactului în sectoarele economice unde există forţă de muncă angajată la salariul minim, potrivit oficialului guvernamental.

PSD a avansat propunerea ca salariul minim brut să fie majorat cu 182 lei, la 2.262 de lei pentru angajaţii cu calificări scăzute şi medii şi cu 270 lei la 2.620 de lei pentru cei cu studii superioare de la 1 ianuarie 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: