Proiect Educaţional „Şcoala fără absenţe” la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului

La Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului a avut loc, vineri, 8 noiembrie 2019, prima activitate din cadrul Proiectului Educaţional „Şcoala fără absenţe”, proiect de prevenire şi combatere a absenteismului şi a abandonului şcolar, adresat părinţilor şi elevilor claselor V-VIII, cu tema „Absenţe – cauze, consecinţe – activitate cu părinţii”.

Proiectul a apărut din necesitatea de a identifica cauzele care determină elevii să absenteze mult chiar din clasele gimnaziale, de a conştientiza, atât ei, cât şi părinţii lor, care sunt consecinţele absenteismului asupra viitorului elevilor şi mai ales de a găsi soluţii pentru a reduce sau chiar combate acest fenomen în rândul elevilor şcolii noastre.

Activitatea s-a adresat părinţilor elevilor cu risc de absenteism şi a urmărit identificarea cauzelor care determină absenteismul şi abandonul şcolar al elevilor cu deficienţă mintală de la clasele V-VIII. Cauzele absenteismului identificate de părinţi au fost faptul că elevii pleacă de cele mai multe ori împreună cu prietenii de la şcoală pentru a se distra sau pleacă pentru a merge la muncă şi chiar părinţii recunosc că uneori îi opresc acasă pentru a-i ajuta la diverse activităţi gospodăreşti.

Alte cauze invocate au fost legate de starea de sănătate şi de faptul că unii elevi sunt plictisiţi de şcoală şi preferă să petreacă timpul cu prietenii. Împreună cu părinţii s-a discutat care sunt consecinţele pe termen scurt şi lung ale absenteismului care afectează rezultatele şcolare, comportamentul şi dezvoltarea personală a elevului, cât şi orientarea şcolară a acestuia. Soluţiile propuse de către părinţi au fost inedite şi ingenioase şi anume de a purta discuţii deschise şi sincere cu elevii, de a-i motiva prin iniţierea unui Concurs al cărui câştigător să fie elevul cu cele mai puţine absenţe şi de a le cere să recupereze materia pierdută – să stea la şcoală în plus pentru fiecare oră de la care au lipsit.

La activitate au participat un număr de 29 de părinţi ai elevilor cu risc de absenteism de la clasele V-VIII, profesori diriginţi de la clasele V-VIII, cât şi coordonatorii proiectului: responsabil de comisie metodică a diriginţilor prof. Rybanna Sabin, coordonator de proiecte şi programe educative prof. Isabella Istrate, director adjunct prof. Cătălina Poclitaru şi responsabilul comisiei metodice a profesorilor de educaţie specială prof. Daniela Mihăilă.

Activitatea s-a bucurat de succes în rândul părinţilor care în viitor vor participa împreună cu copii lor şi la alte activităţi din proiect, consolidând relaţia părinte-elev-cadru didactic. (A consemnat CPPE prof. ISABELLA ISTRATE)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: