Două şcoli şi două ONG-uri din judeţul Suceava au primit 60 de calculatoare ca donaţie în sprijinul unor proiecte educaţionale

Două unităţi de învăţământ şi două organizaţii non-profit din judeţul Suceava au primit 60 de calculatoare ca donaţie în sprijinul unor proiecte educaţionale, în cadrul programului Dăm Click pe România 2019, ediţia I, al asociaţiei Ateliere Fără Frontiere. Astfel, proiectele educaţionale care au beneficiat de donaţiile de calculatoare sunt:

1) „Calculator, poartă către viitor”, înscris de Asociaţia Regională pentru Educaţie şi Dezvoltare (ARED)

2) „Dotarea asociaţiei cu calculatoare”, înscris de Asociaţia Culturală Obcinele Moldoviţei din Moldoviţa

3) „Computerul în sprijinul elevului cu dizabilităţi, dar şi al terapeutului”, înscris de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului

4) „Informaţi vom reuşi”, înscris de Şcoala Gimnazială Moara Nica

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, în total, Ateliere Fără Frontiere a donat 1.009 calculatoare în prima ediţie din 2019 a programului Dăm Click pe România.

Calculatoarele au ajuns la 56 de unităţi de învăţământ, două instituţii publice sociale şi 11 organizaţii nonguvernamentale ce derulează proiecte educaţionale, într-un program naţional în care Kaufland România este partener principal.

Calculatoarele au fost livrate către 69 de laureaţi ai programului, provenind din 29 de judeţe ale ţării, ale căror proiecte înscrise în competiţie vizau un număr de aproape 14.000 de beneficiari – preşcolari, elevi, liceeni, studenţi, persoane adulte cu handicap.

Calculatoarele donate sunt acum folosite în implementarea diferitelor proiecte educaţionale propuse, de la modernizarea laboratoarelor de informatică, la activităţi de educaţie non-formală şi alfabetizare digitală. În cazul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului, judeţul Suceava, cele 15 calculatoare primite au fost distribuite către cabinetele de terapii specifice, la care au acces aproximativ 300 de elevi cu tulburări din spectrul autist, elevi cu deficienţe mintale moderate şi severe, copii cu Sindrom Down, arată sursa citată.

Potrivit comunicatului, după livrarea calculatoarelor, coordonatorii de proiect din unităţile de învăţământ, instituţiile şi organizaţiile laureate au fost invitaţi la un seminar gratuit despre digitalizarea procesului de predare-învăţare desfăşurat la Bucureşti. Scopul acestuia a fost să-i ajute pe iniţiatorii de proiecte educaţionale să folosească mai bine echipamentele primite şi i-a avut ca formatori pe Elena Coman (Asociaţia Techsoup), Alex Petre (Junior Achievement România) şi Ovidiu Toma (Ateliere Fără Frontiere).

„Statisticile arată că avem o medie naţională de un calculator la 12 copii, respectiv la 20 de copii din mediul rural. Împreună cu Ateliere Fără Frontiere vrem să îmbunătăţim aceste cifre şi să oferim o şansă la educaţie digitală elevilor din întreagă ţară, prin donaţia de calculatoare, dar şi prin instruirea profesorilor. De doi ani susţinem proiectul EduClick – Dăm Click pe România pentru că promovează solidaritate, implicare socială şi respect faţă de mediu”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Pentru prima ediţie din 2019 a programului EduClick – Dăm Click pe România, Ateliere Fără Frontiere a alocat 1.000 de calculatoare, dar chiar şi aşa, numărul calculatoarelor s-a dovedit a fi departe de a fi suficient în raport cu nevoia şcolilor şi organizaţiilor care lucrează cu persoane vulnerabile, în special copii şi tineri. „Cele 290 de proiecte educaţionale înscrise în competiţie solicitau, în total, 4.144 calculatoare, de mai bine de 4 ori mai multe decât puteam dona la momentul lansării apelului de proiecte. Acest lucru ne motivează să continuăm să lucrăm alături de partenerii noştri la extinderea programului”, a declarat Damien Thiery, Director General Ateliere Fără Frontiere.

EduClick – Dăm Click pe România 2019 a fost implementat şi în acest an cu sprijinul Up România şi al Fundaţiei Up. „Privind la numărul mare de şcoli, licee, grădiniţe, instituţii de cultură şi asociaţii din întreaga ţară care au beneficiat în ultimii ani de miile de calculatoare oferite de Ateliere Fără Frontiere prin programul EduClick, ne bucurăm că această iniţiativă a contribuit la educaţia şi dezvoltarea a zeci de mii de copii şi adolescenţi din România. Pentru noi, Up România şi Fundaţia Up, EduClick este un program nu doar responsabil, ci mai ales curajos, prin care Ateliere Fără Frontiere se implică în a construi viitorul copiilor de astăzi şi a acorda şanse pentru adulţii de mâine, acesta fiind şi motorul care ne-a făcut să ne implicăm”, a declarat Elena Pap, Director General al Up România.

„Într-o comunitate în care multe familii practică încă agricultura de subzistenţă, utilizarea de către elevi a calculatoarelor primite ca donaţie reprezintă pentru mulţi dintre ei o fereastră către civilizaţia, oportunităţile şi cerinţele societăţii actuale”, spune Ariadna Negrea, Şcoala Gimnazială Pietrari, judeţul Dâmboviţa, un alt laureat al programului EduClick – Dăm Click pe România 2019, ediţia I.

Toate calculatoarele donate în acest program au fost recondiţionate în atelierul de inserţie socio-profesională reconect de o echipă din care fac parte persoane vulnerabile, excluse şi marginalizate, angajate într-un parcurs personalizat de acompaniere socială, consiliere pentru inserţie, psihoterapie şi acompaniere pedagogică, menit să le ajute să se integreze în societate şi pe piaţa convenţională a muncii, mai arată sursa citată. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: