„Dascăl şi artist” – expoziţie şi lansare de album de artă

Vineri, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Sala de Artă „Elena Greculesi” a găzduit un dublu eveniment cultural-artistic şi anume expoziţia profesorilor de arte plastice din Suceava şi lansarea albumului de artă „Dascăl şi artist”, o compilaţie a unora dintre cele mai frumoase şi autentice lucrări ale acestora. După ce Loredana Ceică, inspector şcolar Arte Plastice, a urat bun venit publicului prezent la această manifestare, a precizat că această expoziţie şi lansarea albumului de artă „Dascăl şi artist” este „un proiect prin care vrem să punem în valoare artele plastice, profesorii şi elevii, în expoziţiile organizate de profesori un loc aparte avându-l şi lucrările elevilor acestora”. Aceasta a vorbit şi despre alegerea titlului albumului de artă „Dascăl şi artist”, considerând că „dascălul este învăţătorul, profesorul pe care toţi ni-l dorim, un om apropiat de sufletul copilului”, în vreme ce artistul ar reprezenta felul în care ne adresăm fiecărei persoane, sensibilitatea cu care ne transpunem emoţiile şi trăirile în artă, cât şi capacitatea de a reuşi să ajungem la sufletul fiecărui om prin intermediul produselor noastre artistice.

În minutele următoare, inspectorul şcolar general al ISJ, prof. Gabriela Mihai, a mulţumit profesorilor „care văd frumuseţea atunci când noi n-o vedem prea bine şi care fac să vibreze de sensibilitate sufletele fiecărui privitor de artă la vederea acestor lucrări plastice”, urându-le tuturor dascălilor succes şi încurajându-i să îşi exprime mereu sentimentele prin intermediul creaţiilor plastice. Cuvântul i-a fost oferit şi profesoarei Gabriela Scutaru, care a vorbit despre importanţa de a fi dascăl, pentru că numai un dascăl capabil de o sensibilitate aparte poate să creeze, transmiţându-le profesorilor că „dumneavoastră expuneţi expresii ale frumosului, iar acest lucru contează enorm pentru că numai atunci când priveşti aşa ceva, simţi cum te îmbogăţeşti lăuntric, cultural”, fiind de părere că profesorii de muzică şi de desen ar trebui să fie apreciaţi aşa cum se cuvine deoarece sunt „oameni care educă cu sufletul”.

După discursul prof. Gabrielei Scutaru, dublul eveniment plastic a fost îmbogăţit de repertoriul muzical ales şi interpretat de Johannes-Raimund Onesciuc, profesor de pian la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, care a mulţumit tuturor celor prezenţi în sală pentru „că vă îndreptaţi în direcţia culturii, un eveniment în care arta plastică şi muzica se îmbină perfect”. După ce acesta a interpretat la pian „Valsul nr.9” compus de celebrul compozitor de origine poloneză Frédéric Chopin, artistul plastic Cătălin Alexandru Chifan a prezentat albumul „Dascăl şi artist”, mulţumind tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui material, album care cuprinde „31 de lucrări plastice inspirate din aria bucovineană, din frumuseţea costumelor populare, cât şi din patrimoniul spiritual bucovinean”. De la Direcţia de Cultură, criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc a mulţumit tuturor dascălilor de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava pentru efortul şi dăruirea cu care şi-au susţinut activitatea în toţi aceşti ani şi pentru că i-au oferit posibilitatea şi privilegiul de a lucra la acest album de artă, pentru că „prin acest album am deschis uşi ferecate, stimulând tânăra generaţie de a crea”. După următorul moment muzical oferit de profesorul Johannes-Raimund Onesciuc, care şi-a încântat publicul cu tema principală din „Love Story”, Adela Şulea a recitat poezia „Ana Mireasa Zidului” pe fondul muzical „Balada pentru vioară şi orchestră op. 29” de Ciprian Porumbescu.

Surpriza acestui eveniment a constituit-o momentul în care Loredana Ceică îi înmânează prof. Gabriela Scutaru diploma de excelenţă pentru încununarea meritelor din întreaga sa activitate de predare, manifestarea încheindu-se cu încă un recital de pian al profesorului Johannes-Raimund Onesciuc, compus din două fragmente muzicale, „Ballade pour Adeline” de Richard Clayderman şi binecunoscuta „Für Elise” a marelui compozitor german Ludwig van Beethoven, interpretate într-o cheie deosebit de originală şi de sensibilă. (LAVINIA ŢĂRANU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: