Legendele muzicii la Câmpulung Moldovenesc

 Seri de toamnă la Câmpulung Moldovenesc în care nuntirea dintre cer şi pământ, dintre culmile blânde ale Obcinilor Bucovinei şi orgoliul citadin s-a făcut prin MUZICĂ…

Aşezarea de la Poalele Rarăului simţea măreţia unei sărbători care, parcă, descătuşa întregul univers de povara pământescului, prin ritualul sunetelor, ca pact dintre apollinic şi dionsiac, îmblânzind îndărătnicia zilelor prea pline de povara gândurilor. Dincolo de cuvinte, muzica a pus stăpânire pe sufletele care parcă aşteptau de ani o desluşire şi o împlinire a propriilor vise, dar şi minunea unui ceremonial al amintirilor…

40 de ani de artă muzicală interpretativă se dăruiau, cu firescul împlinirilor creatoare, câmpulungenilor, ani în care Corala bărbătească „Bucovina” şi-a scris propriul destin cu acordurile sacrului tăinuit în fiecare sunet.

În luna februarie a anului 1979, la îndemnul compozitorului Ludovic Paceag, Corul mixt la Casei de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung Moldovenesc a devenit Corala bărbătească „Bucovina”, cuprinzând 30 de bărbaţi, care şi-a semnat „actul de naştere” în martie, sub directa îndrumare a doi profesori de muzică, domnii Dumitru Strugaru şi Emil Forfotă. În aprilie 2002, corala dobândeşte statutul juridic de „Asociaţia Corală Bărbătească Bucovina” şi devine membru al Asociaţiei Naţionale Corale din România. În toţi aceşti ani, Corala bărbătească „Bucovina” a activat în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung Moldovenesc, director fiind Vasile Tanu, prezent şi astăzi în rândurile coralei.

În cei 40 de ani de activitate, sub bagheta aceluiaşi dirijor, profesorul Emil Forfotă, 23-30 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani, de profesii diferite, au abordat un repertoriu extrem de variat, materializat în peste 200 de piese corale, interpretate în limba română, dar şi în limbile franceză, engleză, germană, italiană. Măiestria interpretativă a dat rod, iar participarea la numeroase festivaluri s-a dovedit a fi o adevărată „carte de vizită” a muzicii corale din Bucovina: Festivalul „Ion Vidu”, Lugoj, 1986, locul II, Festivalul „Timotei Popovici”, Sibiu, 1987, locul II, Reuniunea corală „Doina Someşană”, Năsăud, locul I, „Zilele muzicii sacre”, Arad, Reuniunea corală internaţională Ploieşti, 1988, Festivalul „Buna Vestire”, Fundu Moldovei, locul I, „Zilele Eminescu”, Chişinău, Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, Câmpulung Moldovenesc.

După decembrie 1989, a fost abordat şi repertoriul religios-ortodox, corala fiind prezentă pe întreg cuprinsul ţării, cu prilejul diferitelor sărbători religioase, a dat răspunsuri la Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, Bucureşti, Mitropolia Iaşi, la catedralele ortodoxe din Cluj, Arad, Ploieşti, Târgu Mureş, Bistriţa-Năsăud, Negreşti-Oaş, Galaţi, Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei, la mănăstirile Vladimireşti, Recea, Pasărea, Vatra Moldoviţei, Nicula, Dumbrava. De asemenea, au fost susţinute concerte corale şi de colinde la Palatul Parlamentului din Dealul Mitropoliei, la sediul mai multor primării şi aşezăminte culturale. S-au făcut înregistrări cu prilejul apariţiilor televizate la Televiziunea Naţională, precum şi la alte posturi de televiziune.

Participarea internaţională a Coralei „Bucovina” a fost foarte numeroasă, un adevărat pelerinaj cultural: în 1998, turneu în Italia, la Cavallese, Tesero, Verona, Veneţia, în 2000 şi 2001, un turneu de concerte organizate de români din Elveţia, la Geneva, Nyon, Lausanne şi Lugano, în Italia, la Roma şi Vatican, în Germania, la Nurnberg, în 2002, Festivalul „Orlando di Lasso”, Camerino, Italia, în 2003, Festivalul „Peter Eben”, Praga, Cehia, obţinând medalia de argint, în Republica Moldova, la Chişinău şi Cantemir, în Franţa, la Cherbourg şi Paris, în Ungaria, la Gyula.

La sărbătorirea a 40 de ani de destin artistic, oficiată la Catedrala romano-catolică din Câmpulung Moldovenesc, Corala Bărbătească „Bucovina”, sub bagheta dirijorului Emil Forfotă şi cu vocea solistului octogenar Gheorghe Ghenghea, a tămăduit sufletele spectatorilor prin propriul cânt al sacrului ascuns în traiul zilnic, dar şi prin concertele corale omagiale, susţinute de invitaţi de elită: Corala „Andrei Mureşanu”, Bistriţa, dirijor, prof. arhidiacon Cornel Pop, Corala mixtă „Academica Bucovina”, dirijor prof. Emil Forfotă, Corul de Cameră „Preludiu”, Bucureşti, dirijor Voicu Enăchescu.

La marea întâlnire aniversară, dirijorul Voicu Enăchescu mărturisea: „Atât ca preşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România, cât şi ca dirijor al Corului de Cameră «Preludiu», mărturisesc că mă bucur de fiecare dată când se petrece un act de cultură ca acesta – aniversarea unei formaţii corale. Este emoţionant să vezi urcând pe scenă, pe lângă generaţia actuală de corişti, şi foştii membri ai formaţiei, cu toţii impresionaţi de rememorarea unor amintiri comune din viaţa formaţiei. Formaţia pe care o sărbătorim azi a încântat de-a lungul celor 40 de ani de activitate atât publicul din România, cât şi din multe alte ţări, unde a lăsat totdeauna o impresie deosebită”. Alina Pârvulescu, secretar general ANCR, a afirmat: „Aş dori ca peste 10 ani să sărbătorim în aceeaşi formulă formaţia! Cu ajutorul domnului Gelu Nedelcu, preşedintele corului şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România (căruia, cu această ocazie, îi mulţumesc pentru sprijinul acordat de fiecare dată când l-am solicitat), am mediatizat în toate buletinele informative ale ANCR activitatea formaţiei, făcând astfel cunoscute tuturor iubitorilor acestui gen muzical din România succesele Coralei «Bucovina», dirijată de profesorul Emil Forfotă”.

Aflată într-o permanentă comuniune cu limbajul universal al muzicii şi oferind publicului clipe de eternitate, prin fiecare concert susţinut, Corala bărbătească „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, îndrumată, cu măiestrie artistică, de dirijorul Emil Forfotă şi de preşedintele Gelu Nedelcu, a făcut pact cu veşnicia, dăruindu-ne sacrul din muzică.

Prof. dr. LUMINIŢA REVEICA ŢARAN

Prof. MIHAELA VASILIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: