În cadrul unei acţiuni organizate pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului, sub sloganul „Diabetul şi familia”

347 de suceveni şi-au măsurat gratuit glicemia

Ieri, în cadrul unei acţiuni destinate să atragă atenţia asupra efectelor acestei grave afecţiuni în rândul copiilor şi adulţilor, organizate de Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, prin Centrul Judeţean Antidiabetic, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), 347 de suceveni au beneficiat de măsurarea gratuită a glicemiei. Între aceştia, salariaţi ai spitalului, inclusiv medici, care nu-şi măsuraseră de mult sau niciodată glicemia.

„63 de persoane au fost identificate cu prediabet şi au primit informaţii şi materiale educative privitoare la regimul de viaţă, precum şi recomandări de repetare a testării glicemiei şi de efectuare de analize specifice” a declarat dr. Gabriela Creţeanu, medicul coordonator al centrului, iar alte 21 de persoane au fost diagnosticate cu diabet zaharat, asta însemnând 6% din numărul celor testaţi ieri. Dintre aceştia, trei au fost internaţi de urgenţă în spital.

Dr. Gabriela Creţeanu a precizat că tema pentru Ziua Mondială a Diabetului în 2019, care se sărbătoreşte pe 14 noiembrie, este „Familia şi diabetul”, o acţiune destinată să atragă atenţia asupra efectelor acestei grave afecţiuni în rândul copiilor şi adulţilor.

Medicul coordonator al centrului sucevean s-a referit la una dintre importantele probleme cu care Centrul Judeţean Antidiabetic de la Suceava se confruntă, lipsa medicilor diabetologi, problemă care se află în atenţia managementului spitalului.

„În condiţiile în care, zilnic, în ambulatoriu se prezintă cam 120 de persoane, unele având programări făcute cu trei luni în urmă, au fost situaţii în care nu am putut face faţă solicitărilor pacienţilor” a declarat dr. Creţeanu.

„Centrul Judeţean Antidiabetic are încadraţi şapte medici, dintre care doi au probleme de sănătate, iar unu activează la Casa de Asigurări de Sănătate. Se mai află medici diabetologi, câte unu, în Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Vatra Dornei. Secţia are 46000 de fişe, medicamentos sunt trataţi în jur de 21000 de pacienţi. La un număr comparabil cu persoanele bolnave de diabet din judeţul Iaşi, acolo sunt peste 50 de diabetologi.”

Din acest motiv, medicul a venit cu o propunere, pe care o va face şi la Congresul de diabetologie, care va avea loc în perioada 13 – 15 noiembrie, la Bucureşti: „Cred că repartiţia colegilor diabetologi nu ar mai trebui făcută în funcţie de dorinţa lor de a ajunge într-un centru universitar, ci aceştia ar trebui să-şi asume alegerea de a deveni medic diabetolog şi să meargă în spitalul în care este nevoie de doctori şi unde sunt mai mulţi pacienţi”.

Astfel s-ar putea rezolva şi problema celor două posturi de medic diabetolog scoase de trei ori la concurs, la care nu a venit nimeni să se înscrie şi pentru care nu se găseşte soluţie, apreciază dr. Gabriela Creţeanu.

Întrebată cum îşi explică numărul mai mare de bolnavi de diabet din Bucovina şi partea de nord-est a României (prevalenţa la nivel de ţară, acum 3 ani, conform studiului PREDATORR, coordonat de prof. Maria Moţa, era 11,5%, iar în zona judeţului Suceava era de 12,8%, cea mai mare din ţară), dr. Gabriela Creţeanu a admis că un răspuns poate fi şi acela că, deşi au şi ei stres şi obiceiuri alimentare incorecte, în această parte de ţară oamenii sunt mai atenţi cu sănătatea şi, ca urmare, sunt mai repede diagnosticaţi. Ea a dat ca exemplu programul naţional de sănătate pentru diabet finanţat de Ministerul Sănătăţii în perioada când ministru a fost Eugen Nicolăescu şi când s-a constatat că numărul de persoane care s-au adresat medicilor a fost cel mai mare aici, în Bucovina şi zona de nord-est a ţării, spre deosebire de Bucureşti, de exemplu, unde numărul a fost foarte mic.

 Şefa Centrului Judeţean Antidiabetic din Suceava a atras atenţia asupra faptului că judeţele Suceava şi Braşov sunt judeţele cu cei mai mulţi copii diagnosticaţi cu diabet. Jumătate din numărul copiilor diagnosticaţi cu diabet fac această boală atunci când părinţii pleacă la muncă în străinătate şi ei rămân acasă cu un membru al familiei, a apreciat dr. Creţeanu, adăugând că, deşi beneficiază de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi de materiale consumabile aferente acestora, aceştia resimt lipsa părinţilor, în special a mamei. Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive sunt aproximativ 3500 de copii.

Totodată, dr. Gabriela Creţeanu a subliniat necesitatea unui stil de viaţă sănătos, susţinut de mişcare fizică, de plimbări (10000 – 15000 de paşi, zilnic), a unei alimentaţii sănătoase, aşa cum a încercat să arate şi prin intermediul unui mic dejun sănătos oferit celor care au participat la acţiunea de măsurare gratuită a glicemiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: