Straie noi pentru bătrâna biserică

Duminică, 3 noiembrie, câteva sute de credincioşi din Fălticeni şi din localităţile învecinate au participat la sfinţirea picturii şi a lucrărilor efectuate la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din municipiul Fălticeni, cunoscută printre localnici şi ca Parohia Fălticenii Vechi. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. După ce a fost întâmpinat de soborul de preoţi condus de părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, ierarhul sucevean a sfinţit pictura interioară a bisericii după lucrările de conservare-restaurare în tehnica frescă, şi lucrările efectuate în ultimii doi ani cum ar fi bucătăria casei de praznice, lumânărarul, lucrările de consolidare, zidărie, instalaţii electrice şi termice la biserică şi reamenajarea curţii interioare şi altele.

„Am binecuvântat înnoirea picturii care s-a făcut la această sfântă biserică, astfel încât hramul, care îndată vine, să vă găsească pe dumneavoastră într-o casă primenită, înnoită, luminoasă şi deschisă, care vă va primi cu bucurie şi unde vă puteţi ruga frumos, în linişte şi cu drag. Într-o casă unde este curat, într-o casă unde este lumină, îţi este drag să stai şi aşa este şi în Sfântă biserică. Am săvârşit dimineaţa aceasta şi rugăciunea pentru binecuvântare la casa de prăznuire şi la noul şi foarte frumosul lumânărar pe care îl aveţi aici şi pe care, cu îngăduinţa părintelui, îl iau ca model de recomandat şi pentru alte biserici şi mănăstiri”, a spus Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Implicarea şi votul înseamnă şi apărarea ortodoxiei

După slujba de sfinţire, în biserica devenită neîncăpătoare, s-a săvârşit Sfânta Liturghie de către soborul de preoţi şi diaconi în frunte cu PS Damaschin Dorneanul. Slujba a fost înfrumuseţată de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Mitropolit Dosoftei” Suceava şi părintele profesor Constantin Dan Magdalena, dirijor al acestui grup coral care vine de multe ori la această parohie pentru a fi alături de credincioşi prin frumoasele cântări. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Damaschin a vorbit despre calea care să ne conducă către Dumnezeu, despre îndepărtarea de ură, de nesimţire şi lăcomie, dar şi despre conştiinţa noastră, ca apărători ai bunurilor bisericeşti, ai tradiţiilor sfinte care împodobesc sfânta noastră Ortodoxie şi ai familiei, prin implicarea în viaţa cetăţii, dar şi a ţării. Ierarhul sucevean a dat ca exemplu Referendumul din anul 2018 pentru redefinirea familiei în Constituţie, care s-a încheiat cu un eşec prin lipsa prezenţei la urne, o parte din vină aparţinând şi unor posturi de televiziune, care i-au determinat pe oameni să nu se implice în luarea deciziilor care îi privesc nu numai pe cei cu drept de vot, ci şi pe copiii şi nepoţii lor, efectele fiind vizibile în câţiva ani.

În anul 1977, Patriarhul Teoctist a resfinţit biserica

Biserica Fălticenii Vechi a fost construită în anul 1861, Preasfinţitul Damaschin fiind al doilea ierarh care resfinţeşte această biserică în istoria lungă şi frumoasă. Prima resfinţire după sfinţirea făcută la terminarea construcţiei, la sfârşitul anilor 1800, a fost făcută în anul 1977, de Patriarhul Teoctist, de vrednică pomenire, împreună cu doi călugări de la Muntele Athos, în timpul părintelui Ilie Ilisei, în anii 70, aşa cum a precizat cunoscutul scriitor Grigore Ilisei, fiul preotului paroh, prezent printre fălticenenii care au dorit să participe la această zi importantă din viaţa parohiei. Grigore Ilisei şi-a adus aminte cu tristeţe şi de perioada războiului, când lăcaşul de cult devenise potcovărie pentru caii soldaţilor.

„Este o zi pe care eu şi întreaga comunitate de aici de la Fălticenii Vechi am aşteptat-o, este o zi istorică pentru biserica de la Fălticenii Vechi pentru că Preasfinţitul Damaschin este al doilea ierarh care intră în biserica noastră, biserică care, după numele pe care îl poartă, are o istorie lungă şi frumoasă. Istoria unei biserici este un ciclu de viaţă şi este necesar ca la un anumit număr de ani să se facă lucrări ample de restaurare. Când am venit aici ştiam foarte puţine lucruri despre biserică şi parohie, îmi aduceam aminte de Amintirile lui Ion Creangă, când povestea că a venit la Şcoala de catiheţi. Apoi căutând şi citind am ajuns la cel care şi-a pus amprenta pe istoria acestei biserici, părintele Ilie Ilisei, şi am găsit câteva cuvinte scrise care mi-au dat acest imbold, această dorinţă de a reface ceea ce a fost biserica de la Fălticenii Vechi, la sfinţirea din 1977, când «era cea mai frumoasă şi mai curată biserică din Fălticeni».

Când am plecat din Marea Britanie, unde am slujit cinci ani, am stat de vorbă cu părintele protopop de la Londra, care mi-a spus câteva cuvinte pe care le-am legat de locul în care am ajuns aici, la Fălticeni: «Dragul meu, dacă te întorci acasă, în România, îţi dau un canon şi nu ai să te mântuieşti dacă nu o să zideşti o biserică sau nu o să restaurezi o biserică»”, a spus preotul paroh Gabriel Hlade.

După doi ani de muncă, şi sprijinit de credincioşi, preotul Gabriel Hlade a restaurat o biserică

Când s-a apucat de lucrări, în urmă cu doi ani, preotul Gabriel Hlade se gândea că dacă va orândui bunul Dumnezeu, până ajunge la pensie să termine câte ceva din ce şi-a propus să facă la parohia la care a ajuns.

„Iată că au trecut doi ani şi s-au realizat foarte multe lucrări la biserica noastră. Am început la biserică cu instalaţia electrică, cu instalaţia de încălzire, s-a schimbat acoperişul, mobilierul, am continuat cu lucrările de restaurare a picturii, o lucrare foarte amplă, costisitoare, realizată de pictorii Mihaela şi Marius Brajinca. S-a refăcut faţada, s-a făcut bucătărie la casa de praznice, s-a amenajat curtea şi toate celelalte pe care le ştiu cei de aici, pentru că am lucrat împreună. Vreau să aduc mulţumiri tuturor celor care ne-au sprijinit la aceste lucrări şi mai sunt şi altele pe care sper să le ducem la bun sfârşit. Vreau să mulţumesc ÎPS Pimen şi Preasfinţitului Damaschin pentru binecuvântările pe care ni le-au dat de fiecare dată când am săvârşit aici lucrări, pentru că fără binecuvântarea lui Dumnezeu, prin ierarhii noştri, nu putem face din puţin mult aşa cum a făcut Iisus Hristos când a săturat cu cinci pâini şi doi peşti o mie de oameni. Mulţumesc credincioşilor, sentimentul pe care l-am avut a fost că fiecare a dat după putinţă şi toate meritele sunt ale oamenilor care au contribuit cu cât au putut. Aduc mulţumiri deosebite Preasfinţitului Timotei Aioanei, familiei pictorilor Mihaela şi Marius Brajinca, părintelui protopop Adrian Dulgheriu, părintelui Ştefan Bolohan, care ni s-a alăturat de un an întru slujire şi împreună cu familia sa ne-a ajutat foarte mult, Consiliului Parohial, care fiind oameni mai în vârstă s-au gândit că părintele este nebun când a spus ce vrea să facă şi s-au uitat aşa la mine şi au spus: Părinte, facem, dar cu ce? M-au încurajat, m-au sprijinit şi iată că am făcut. Părintelui Mihai Axinia, părintelui Lucian Nistor şi părintelui Teofil, care au fost parohi aici, care m-au răbdat, presiunea fiind destul de mare în această perioadă, lui Andrei, cântăreţul nostru, care nu îşi face datoria numai la strană, ci m-a ajutat în toate lucrările”, a spus preotul paroh Gabriel Hlade, rugându-se ca Dumnezeu să răsplătească osteneala tuturor, să primească toată jertfa făcută.

La final, a avut loc o slujbă de pomenire a celor adormiţi, fiind rostită rugăciune pentru preoţii parohi ajunşi în Împărăţia cerurilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: