Tăiat, sprijinul financiar pentru usturoi şi tomate ar putea fi înlocuit cu subvenţionarea tuturor legumicultorilor   

> Judeţul Suceava are cinci beneficiari ai ajutorului la usturoi şi 25 al celui pentru cultivarea de roşii, la valorificarea producţiei aceştia primind  câte 1.000 de euro, respectiv 3.000 de euro  >„Ar urma să se acorde subvenţie indiferent de tipul de cultură, ceea ce nu este tocmai rău, pentru că vor fi mai mulţi beneficiari decât până acum” precizează Haralampie Duţu

 Ajutoarele de minimis pentru cultivatorii de tomate şi de usturoi au fost binevenite, suprafeţele cultivate în judeţul Suceava fiind unele în creştere odată cu acordarea sprijinului financiar în cauză. „În condiţiile în care, anual, primeşte  3000 de euro, cu aceşti bani oricare dintre cultivatorii de tomate, spre exemplu, poate face câte ceva pentru a se dezvolta mai departe” este de părere Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, subliniind, însă, că în măsură să aprecieze cel mai bine beneficiile ajutorului guvernamental sunt înşişi producătorii.

Duţu a evitat să se pronunţe categoric în ceea ce priveşte controversele referitoare la posibila anulare de către noul guvern PNL a programelor de acordare a ajutoarelor de minimis introduse în timpul guvernării PSD. „Deocamdată, fiecare poate să spună ceea ce vrea. Vom vedea care vor fi deciziile luate la nivel de guvern, de minister. Se vehicula, la un moment dat, că  în loc de ajutoarele de minimis  se va introduce o altă formă sprijinire a cultivatorilor de legume. Astfel, ar urma să se acorde subvenţie indiferent de tipul de cultură, ceea ce nu este tocmai rău, pentru că vor fi mai mulţi beneficiari decât până acum, întrucât lumea nu cultivă doar tomate sau usturoi. Fiecare cultivator încearcă să aibă un spectru mai larg de legume, astfel încât, pe  total, să desfăşoare o activitate eficientă” subliniază specialistul DAJ.

Potrivit directorului executiv Haralampie Duţu, la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava au făcut cereri pentru ajutorul de minimis de la usturoi cinci fermieri, cu o suprafaţă total cultivată de 5 ha. Doi dintre ei au depus deja documente justificative pentru cantitatea de 3 tone comercializată, impusă prin actul normativ în cauză, aşteptaţi fiind şi ceilalţi trei. Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 1.000 euro/hectar, valorificarea având loc între 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere.

La tomate, în primul ciclu, cel din primăvară, în Suceava au existat 17 beneficiari ai sprijinului de 3.000 de euro, pe 1.000 de metri pătraţi cultivaţi şi cu o cantitate obligatorie, valorificată şi dovedită cu acte, de 2.000 kg. Pentru cel de al doilea ciclu, în evidenţă sunt 25 de cultivatori, comercializarea se face între 1 noiembrie şi 20 decembrie, dosarele pentru acordarea ajutorului trebuind a fi depuse până pe 27 decembrie a.c.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: