Marian Andronache:

Învestirea Guvernului Orban a fost o descătuşare de energie politică împotriva celei mai toxice guvernări de după 1989, care aproape ne-a scos din UE

Vicepreşedintele PMP Marian Andronache, viceprimar al Sucevei, a declarat, marţi, că învestirea Guvernului condus de Ludovic Orban va duce la deblocarea instituţiilor statului şi că speră ca o parte din condiţiile cerute de PMP pentru susţinerea parlamentară să fie realizate, în special cele care ţin de infrastructura rutieră.

„Învestirea Guvernului Orban a însemnat, practic, rezolvarea crizei politice. Votul din Parlament a fost o descătuşare de energie politică împotriva celei mai toxice guvernări de după 1989, o guvernare care aproape ne-a scos din Uniunea Europeană” a declarat Marian Andronache într-o conferinţă de presă.

El şi-a exprimat speranţa ca, după 4 luni de blocaj, instituţiile statului să înceapă să funcţioneze.

Liderul sucevean al PMP a arătat însă că noul guvern nu va avea o viaţă uşoară, pentru că după alegerile prezidenţiale din această lună urmează un an cu două campanii electorale.

„Sper ca noul guvern învestit să-şi facă datoria. Nu aşteptăm minuni, pentru că într-un an electoral puţine lucruri se pot realiza de un guvern politic monocolor” a spus Andronache.

El a subliniat că noul executiv nu are deloc o sarcină uşoară, iar în ciuda votului de luni de la învestire nu are o majoritate stabilă şi că va fi nevoit, ori de câte ori va avea nevoie să treacă legi prin Parlament, să poarte negocieri destul de dure pentru ca aceste legi să fie şi aprobate.

Mai mult, el a spus că administraţia publică este împănată de PSD-işti şi că nici economia nu se simte prea bine, iar deficitul bugetar va fi cu greu ţinut în limita de 3%.

Marian Andronache a menţionat că PMP a susţinut învestirea Guvernului Orban punând mai multe condiţii, dar a recunoscut că are rezerve cu privire la realizarea acestor obiective prevăzute în protocolul semnat între liderii PMP şi PNL.

Astfel, una dintre condiţii face referire la investiţii în infrastructura rutieră, în principal realizarea autostrăzilor Iaşi – Tg. Mureş, Suceava – Satu Mare, Ploieşti – Braşov, proiecte iniţiate de PMP.

Andronache a spus că fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că va fi lansată licitaţia pentru studiul de fezabilitate pentru Autostrada Nordului şi că speră ca noul guvern să continue demersurile.

Totodată, PMP a condiţionat susţinerea Guvernului PNL de realizarea unui proiect naţional de creştere a conectivităţii la reţeaua de gaze naturale, de la 32% în prezent la circa 60%, mai ales că România va avea gaze naturale exploatate din Marea Neagră, din care o parte ar trebui consumate pe teritoriul naţional.

Liderul PMP Suceava a mai arătat că se impune reforma în sănătate pentru ca românii să beneficieze de mai multe tratamente care se pot face în spitalele din ţară.

Marian Andronache a mai declarat că e nevoie şi de asigurarea a 6% din PIB pentru sectorul educaţiei, iar 1% din PIB să fie alocat pentru cercetare.

Mai mult, s-a convenit să fie elaborată o legislaţie nouă pentru transparentizarea activităţii administraţiei publice centrale şi locale, un proiect pe care PMP îl va depune la Parlament şi care presupune ca toate contractele publice şi toate facturile să fie postate pe paginile de internet ale instituţiilor publice.

În protocol se mai prevede eliminarea pensiilor speciale, a spus Andronache, subliniind că nu se face referire la pensiile de serviciu; dar şi ca alegerile pentru primari să fie în două tururi de scrutin.

Un alt punct prevede susţinerea reducerii numărului de parlamentari la maxim 300, conform rezultatelor referendumului consultativ.

În ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova, PMP vrea ca noul guvern să susţină reformele structurale din această ţară şi accelerarea procesului de integrare în UE, dar doreşte şi să susţină drepturile românilor din diaspora. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: