Împreună putem face o şcoală mai bună

În perioada 21-25 octombrie a.c., la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din Suceava s-a desfăşurat a treia întâlnire în cadrul proiectului „Deliberative mediator leader students”, proiect coordonat de o unitate şcolară similară din Sakarya, Turcia (proiectul cu nr. 2018-1-TR01-KA229-059667-6).

Proiectul se derulează pe parcursul a doi ani şcolari, respectiv 2018-2019 şi 2019-2020. În proiect lucrează echipe din şase ţări partenere, pe lângă coordonatorii din Turcia şi echipa din şcoala noastră fiind implicate şcoli din Grecia, Italia, Polonia şi Spania.

Pe fond, proiectul vizează ceea ce alţii utilizează de mai mulţi ani în şcolile occidentale: „peer mediation”. Nu e un concept nou, aşadar, doar că organizaţia noastră şcolară nu l-a utilizat până acum, nici teoretic, nici în activităţile practice. Scopul pe care ni l-am propus este acela de a crea o reţea de mediatori – profesori şi elevi – care, prin intervenţia lor promptă, să asigure un climat propice desfăşurării întregii activităţi şcolare, prin soluţionarea rapidă şi reducerea conflictelor din şcoli, îmbunătăţind relaţiile dintre elevi (relaţii aflate într-un evident proces de degradare), dintre aceştia şi profesori, dintre elevi şi părinţi ori dintre profesori şi părinţi. Urmărim, înainte de toate, familiarizarea elevilor cu conceptul de mediere, precum şi exersarea unor role-play-uri pentru ca, odată înţeles mecanismul acesteia, să poată fi utilizată ca modalitate reală de soluţionare a situaţiilor tensionate, conflictuale din şcoli, ca alternativă la metodele utilizate acum – scăderea notei la purtare, eliminarea temporară, exmatricularea sau chiar abandonul şcolar.

„Ne bucurăm să fim gazdele unui eveniment atât de important pentru comunitatea noastră şcolară, dar şi pentru comunitatea locală din care facem parte. Avem, astfel, ocazia să împărtăşim experienţă şi să învăţăm unii de la alţii, din experienţa şcolilor partenere în problematica pe care o abordează proiectul, aceea a implicării elevilor în găsirea de soluţii pentru a construi o şcoală mai prietenoasă, mai liniştită, mai sigură pentru toţi” a spus, în cuvântul de întâmpinare, prof. dr. Luminiţa Martiniuc, directorul şcolii.

„Proiectul în care suntem implicaţi abordează o problemă tot mai actuală nu doar la noi, ci în tot ceea ce înseamnă sistem educaţional. Suntem conştienţi că pentru numeroase «asperităţi» ce apar în relaţiile dintre elevii noştri se pot găsi soluţii chiar de către aceştia, astfel încât să nu fie nevoie mereu şi neapărat de intervenţia unui adult, pe care, în general, elevii îl văd ca pe un intrus. Cu aceste gânduri ne-am implicat în acest proiect derulat sub umbrela Erasmus+  şi cu speranţe serioase am abordat sesiunile de formare a elevilor mediatori. Am abordat diverse situaţii cu care se confruntă elevii noştri, am identificat calităţile pe care ar trebui să le aibă un mediator, paşii de urmat pe parcursul activităţilor de mediere, situaţiile în care pot ei interveni etc. Ne dorim ca sămânţa sădită acum în mintea şi sufletele celor 70 de elevi mediatori să ajungă să dea roade cât mai curând” a completat prof. Georgeta Cîmpan, coordonatoarea echipei de proiect a şcolii.

Săptămâna de lucru a celor şase echipe de proiect a început cu o ceremonie oficială, desfăşurată în sala de sport a şcolii, ceremonie care a oferit tuturor participanţilor ocazia ca, pe lângă parada drapelelor, să asculte muzică şi să vadă dansuri tradiţionale din fiecare ţară pregătite de elevii de azi şi de ieri ai şcolii, sub îndrumarea şi cu ajutorul prof. Viorica Murăraşu, Alexandrina Jijie, Adrian Şoiman şi Oltea Prelucă.

Activităţile specifice proiectului (prezentarea realizărilor de până acum, planificarea celor ce urmează a fi implementate, analiza problemelor întâmpinate etc.) au fost completate cu cele desfăşurate la Primăria Suceava, la Inspectoratul Şcolar, la Universitatea Ştefan cel Mare, precum şi cu vizitele la Cetatea de Scaun, la Muzeul Satului Bucovinean, la Cacica şi în comunitatea poloneză de la Soloneţul Nou, ori excursia-tur a judeţului Suceava, care să permită oaspeţilor din ţările partenere să cunoască moştenirea naturală şi culturală a unei regiuni ce-şi caută drumul spre progres. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: